Напишете дума/думи за търсене

Любими цитати от български писатели: Най-силна е онази любов, която може да проявява слабости

В Деня на народните будители ви припомняме някои от най-ярките цитати от родната литература.

1. Мъжът е погълнат от мига, а жената търси продължението. Но при сближаването на двамата може би се получава истинското време, пълното: мъжът ме кара да усетя мига, а аз го заставям да се влее в продължението на мига. Само двама, мъж и жена, които се обичат, могат да почувствуват времето в неговата мигновеност и продължителност.

Блага Димитрова

2. Аз вярвам в тъжния човек. Тъжният човек, бавният човек е човек, който мисли - обратно на категоричните хора. Не харесвам някой, който може да удари с юмрук по масата и да каже: "това е така, това е така, това е така…" Всички простотии на отминалия век са дошли от такива хора. Тъжният човек, бавният човек, мислещият човек… те могат да изработят смисъл. Вярвам в това.

Георги Господинов

3. Обичам да я гледам, когато се събужда. Започваш да разбираш, че си истински влюбен, когато искаш да се събудиш до някого по-силно, отколкото да заспивате заедно.

Захари Карабашлиев

4. Трудните уроци са по-мъдри и по-благодарни за човека от лесните - това сам съм го изпитал и го зная от опит. Лесният урок се усвоява с леснина и от него почти нищо не научавате. Трудният урок иска много пот, но пък като усвоите урока, за цял живот ще ви държи влага.

Йордан Радичков

5. Единственото спасение срещу неумолимостта на съдбата е да се върви срещу нея. Така поне на човек му остава шансът на случайното разминаване.

Павел Вежинов

6. Най-силна е онази любов, която може да проявява слабости.

Елин Пелин

7. Самотата е нищо, превърнато в действие.

Константин Трендафилов

8. Тя и да иска, не може да бъде друга. Тя е момиче със сърце, такива изобщо престанаха да се раждат.

Павел Вежинов

9. Не я бе виждал отдавна, а не можеше да я забрави. Имаше едно кътче в неговото сърце, заето от нея и той не можеше да я прогони от там... Едно кътче, но то владееше цялото му същество.

Димитър Талев

10. От днес съм решил да не слушам вече никого, разбра ли? Ще правя това, което душата и натурата ми искат. Може и да е погрешно, но майната му.

Светът си живее. Жените са хубави, виното е чудесно, градът мирише на пържоли, а сред него се лутам аз като идиот. Дай ми ти сега още половин кило и ми опечи една свинска пържола. Искам да стана най-после човек — човекът е съчетание от грешки.

Елин Пелин

11. Цвето, Цвето, чакай. Една дума искам само да ти кажа. Само една дума. Прошка не ща… Само това искам да ти кажа, че животът без любов нищо не е. Лула тютюн не струва.

Елин Пелин

12. Ако си тъжен.. - казваше баба... Тогава плачи. Когато сълзите свършат, животът продължава!

Дора Габе

13. - Как, да ѝ пиша?

- Пиши ѝ, човещината го изисква...

- Именно, човещината изисква да ѝ не пиша, ами сам да стана да ида при нея, да ѝ падна на колене и да ѝ искам прошка... Аз бях жесток към Рада до подлост - извика Огнянов.

- Да, аз сам бих те съветвал да сториш това, но сега е невъзможно...

- Може да е невъзможно, но аз ще ида - каза Огнянов решително.

Иван Вазов

14. Никога не ги карай да те обичат, дете мое. Настоявай да те оставят. И знай, че този, който устои и остане, те обича истински.

Димитър Талев

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X