Напишете дума/думи за търсене

Красиви цитати от Блага Димитрова

Величествената Блага Димитрова е един от най-интересните автори на нашето време. Творец, дал богатството си на българската литература.

Преди 19 години тя си замина, но нейните"Лавина", "Лице", "Пътуване към себе си" са тук, за да ни човъркат мислите. Тя е тази, която ни подари деликатната си поезия, размислите си за същността на жената и мъжа, за мястото на човека в потока на живота, приноса му и за любовта.

1. Ако жената изживява най-силно любовта в споделянето с приятелка, то мъжът я изживява най-дълбоко в мълчанието. Каква тайна, гъста наслада се крие в това безмълвие, всеки мъж сам си знае. Може би това е ревнивото чувство на собственик, който не допуща да сподели любимата с друг? Може би това е израз на закрила и нежност към жената? Може би това е стеснението, което в любовния миг е било изтласкано от страстта, за да нахлуе след това с по-голяма сила? А може би това е мъжкият инстинкт да спечели жената завинаги: защото само мълчаливият, дискретен мъж е истински мъж в очите на една жена.

2. Не се бойте, че ще ви стъпчат - стъпканата трева се превръща в пътека.

3. Не се страхувай от риска, страхувай се от сигурността!

4. Не можеш наготово да получиш опит. Дори да ти го пъхнат в шепата, ще го обръщаш отсам-оттам, без да разбереш за какво служи, и ще го разсипеш през пръстите си.

5. Може би само студът може да породи такъв огън и да събере двама завинаги на тази прокълната планета.

6. По-добре сам да страдаш, отколкото да станеш виновник друг да страда.

7. Непонятна ми е женската привързаност към оня мъж, който ги подкрепя и закриля. То е все едно да обичаш дърво, на което можеш да се облегнеш.

8. Любовта е по-свободна от птиците, защото не се подчинява на никого, дори и на себе си.

9. Няма щастие, наготово поднесено като сладко от вишни на табличка!

10. Няма да позволя да хванат моята буйност в баражи и бентове. Няма да се оставя на сушата да ме изпие. Животът има нужда от свежест.

11. Ако ти си станал необходим на другия, ако си станал неотменима част от въздуха край него, от мислите му, НИКОЙ не може да те изскубне от живота му.

12. Вечер угасне електричеството. Обгърне ме благодетелна тъмнина. Все едно че съм сама. Никой не ме вижда. Дори мога да плача. Какво блаженство! Да плачеш, без да те питат защо плачеш, без да те утешават. Но за такова щастие се изисква тренировка: да плачеш, без да издадеш никакъв звук, и да си готов да отговориш на внезапен въпрос с най-невинен глас: "Четката е на етажерката!"

13. Впрочем какво по-страшно наказание от въображаемото изживяване на нещо, което би могло да бъде и не е било?

14. Трябва да се научиш да се браниш от стръмното! Гледаш: скала, препречена пред тебе, и спираш. А не знаеш, че скалата е също път. И то най-прекият и най-щедрият - ще те възнагради за усилието с най-красивата гледка, невидена от никого!

15. Мъжете се влюбват не в нас, а в собствения си образ, който откриват в нашите очи. Може би затова новата позната им е по-интересна. Могат да я удивят, да се представят други, да се обновят. После, щом и тя ги опознае, им става неинтересна и бягат при друга. Всъщност те бягат от себе си.

16. Мъжът е погълнат от мига, а жената търси продължението. Но при сближаването на двамата може би се получава истинското време, пълното: мъжът ме кара да усетя мига, а аз го заставям да се влее в продължението на мига. Само двама, мъж и жена, които се обичат, могат да почувствуват времето в неговата мигновеност и продължителност.

17. Няма по-деформираща тежест на земята от женска участ, когато жената е принудена да върши с нелюбим онова, което копнее да върши с любимия. Цяла се осакатява!

18. Страхът от съперницата е като страхът от смъртта. Единственият начин да превъзмогнеш тоя страх е да приемеш и двете като неизбежност. Да погледнеш право в очите на другата и да знаеш, че тия очи могат да ти отнемат неговия поглед завинаги. Това е все едно да имаш сила да погледнеш смъртта в очите.

19. Бъди с човек, който никога няма да се мъчи да промени цветовете ти, да изпилява острите ти ръбове или да потушава светлината ти, защото знае, че когато светиш, неговият свят блести.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X