Напишете дума/думи за търсене

Труман Капоти: Рядко обичаме онези, на които няма за какво да завиждаме

Повечето от нас го познават като автор на вечната класика "Закуска в Тифани". Труман Капоти е един от най-големите американски писатели и журналисти, известен с прямия си стил и проникновено разбиране на човешката душа. Избрахме за вас някои от незабравимите му цитати.

1. Животът е средно добра пиеса със зле написано трето действие.

2. Рядко обичаме онези, на които няма за какво да завиждаме.

3. Най-много сълзи се проливат от сбъднатите мечти. Истинският гняв, като истинското уиски, има нужда от дълга ферментация.

4. Тъй като истината е несъществуваща, тя не може да бъде нищо друго, освен илюзия — обаче илюзията, този страничен продукт на разбулващото майсторство, може да достигне върхове, доста близки до недвижимия връх на Съвършената истина.

5. Едно от многото чудеса на света е да наблюдаваш любимия си, докато спи. Тъй като той не вижда, че го гледаш, може за няколко секунди да държиш сърцето му в ръцете си.

6. Провалът е подправката, която придава вкус на успеха.

7. За всяка година, прекарана в Калифорния, губиш по една точка от коефициента си за интелигентност.

8. Аз лично вярвам в ножиците повече, отколкото в молива.

9. В по-голямата си част животът е толкова скучен! Сменяме марката цигари, жилището си, вестника, в който пишем, влюбваме се и губим любовта – това са нашите начини лекомислено и сериозно да възстанем срещу небивалата скука на всекидневието.

10. Никога не се влюбвайте в диво същество, господин Бел - посъветва го Холи. - Това беше грешката на Док. Той все мъкнеше вкъщи разни диви същества... Но човек не бива да отдава сърцето си на диво същество; колкото повече го отдава, толкова по-силни стават тези същества. Докато станат достатъчни силни да избягат в гората. Или да отлетят на някое дърво. После на по-високо. После в небето. Такъв е краят, господин Бел. Ако си позволите да обикнете диво същество, накрая ще останете само с поглед към небето. (из "Закуска в Тифани")

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X