Напишете дума/думи за търсене

Махатма Ганди: Слабите не могат да простят. Прошката е атрибут на силните

Махатма Ганди беше духовен и политически лидер, способен да води цивилното население на Индия чрез съпротива и масово ненасилствено гражданско неподчинение.

Наследството на Мохандас Карамчанд Ганди, по-известно като Махатма Ганди, винаги ще живее. Неговата мисия е да започне мирна революция в защита на гражданските права на страната си. Той става политически и духовен лидер, чието ненасилствено неподчинение вдъхнови целия свят.

По време на близо три десетилетия на мирен активизъм, Ганди не само копнее да освободи хората си от британците, но той защитава социалната справедливост и се стреми да трансформира икономическите структури. По този начин той научава обществото, че взаимното разбирателство може да бъде възможно между различните религии и народи.

От наивен адвокат до блестящ активист
Роден в Порбандар през 1869 г. Баща му е бил министър-председател на Гуджарат, а майка му, макар да изповядва индуизъм, се отличава с толерантността и защитата на мирното съжителство между всички религии.
Ганди израства в привилегирована и заможна среда. Неговите наставници рано го захранват с духовност. Той бил вегетарианец, често постил и бил отдаден на своята култура.

Семейството му обаче го избира, въпреки че има двама по-големи братя, за да подобри академичното си обучение. Поради тази причина те го изпращат в Лондон през 1888 г., за да учи право. Този етап от живота му помога за изграждането на неговата идентичност, социална активност и философска убеденост.

В Англия той е в близък контакт с кръга на теософите. Те го посвещават в Бхагавад Гита, свещената книга на индусите, която го вдъхновява в неговите религиозни идеали и принципи.

След като получава дипломата си, неопитният адвокат заминава за Южна Африка - разделена и нестабилна държава, съставена от множество колонии, управлявани от британци и холандци. Тогава започва решаващ етап от живота му. След него младият адвокат изведнъж се превръща в силен защитник на равенството и свободата.

„Слабите никога не могат да простят. Прошката е атрибут на силните."
-М. Ганди-

Всъщност в Южна Африка възникват четирите характеристики,
които определят Махатма Ганди.
• Защитник на свободата.
• Социален реформатор.
• Говорител за толерантността към всички религии.
• Духовен водач.

Борбата за независимостта на Индия
Когато Ганди се завръща в страната си през 1915 г., нещата се разпалват в Индия, тъй като се готви приемането на закон, който да забрани избирателното право на индусите. По това време той започва да прилага същия социален активизъм, който започва в Южна Африка, в родината си. Ганди призова народа си да се съпротивлява и да упражнява Сатяграха (вероизповеданието за ненасилие).

От своя страна, светът носи ехото на Първата световна война и той започва да полага основите за мирна независимост в Индия. За целта прибягва до тактически и интелектуален подход, толкова нов, колкото и вдъхновяващ за няколко поколения. Махатма Ганди създава ферма в град Ахмедабад, където събира учениците си.
Той се превръща в духовен лидер, който вдъхновява множество общности. Малко по малко мирните селища се умножават, което предизвиква двигателите на голяма революция.

Ефективната стратегия е да се спре производството на памук - ключов елемент за британската текстилна индустрия. След това прави същото с британския солен монопол. Кампаниите за гражданско неподчинение отнемат хиляди животи и костват няколко години затвор. Те обаче постигат целта си: независимостта на Индия като британска колония се случва на 18 август 1947 г.

Само няколко месеца по-късно, на 30 януари 1948 г., Натурам В. Годсе - хиндуистки екстремист, убива Ганди. Той е на 78 години.

Насоките на Махатма Ганди за Сатяграха
Сатяграха е дума, която Ганди измисля, за да представи борбата му, основана на твърдото убеждение, че не трябва да се прибягва до насилие.

По този начин този скромен и упорит човек защитава социалните права (до степен да бъде номиниран пет пъти за Нобелова награда за мир). Той настоява, че животът е неделим и че като такъв е немислимо един човек да причини вреда на друг. Следователно, всяка активна борба за доброто и защитата на страдащите трябва да се основава на сатяграха, измерение, което включва следните принципи:

• Бъдете честни.
• Не крадете.
• Уважавайте всички религии.
• Вярвайте в истината и ненасилието и вярвайте във вътрешната доброта на хората.
• Цивилното съпротивление няма да бъде нито гневно, нито омразно.
• Цивилното лице ще издържи на нападенията на опонента си, без да отстъпва, нито да изпитва страх.
• Ще позволите да бъдете арестувани.
• Няма да отмъщавате.
• Няма да прибягвате до обиди.
• Корав гражданин няма да поздрави знамето на Обединеното кралство, но и няма да го обиди.
• Ако има битка, съпротивата ще предпази офицерите от нападения и обиди.

Ганди предизвиква неоспорима промяна в мисленето на 20-ти век. Той оставя вдъхновяваща следа, точно като Мартин Лутър Кинг и Мандела. Този тип наследства несъмнено са предизвикателство за тази епоха.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X