Напишете дума/думи за търсене

Ефектът на Мандела - интересната история на (не)историите

Чували ли сте за Eфекта на Мандела?
Той се отнася до ситуация, при която голяма маса хора вярва, че дадено събитие се е случило, когато всъщност не е. Разглеждайки произхода на Ефекта на Мандела, някои известни примери, както и някои потенциални обяснения за това странно сливане на възприятия могат да помогнат да се хвърли светлина върху този уникален феномен.

Този термин е измислен от Фиона Брум, която се самоопределя като консултант по паранормални явления и има фалшив спомен за смъртта на лидера срещу апартейда в Южна Африка Нелсън Мандела в затвора през 80-те години на миналия век. Тя твърди, че тази „истина” е споделена от хиляди други хора. В действителност той почина през 2013 г., след като беше президент на спомената африканска държава от 1994 до 1999 г. Това не е първото преживяване, при което група хора са изпитали едно и също явление, което всъщност никога не се е случвало.

Майка Тереза
Тази жена е толкова даряваща през целия си живот, че винаги е била светица в очите на хората. Изглежда, че голяма част от населението на света си спомня, че е станала светица през 90-те години. Това обаче не е вярно. Майка Тереза е обявена за светица през 2016 г. от папа Франциск.

We are the Champions
Всеки знае тази песен на Queen и най-вероятно много от нас си припяват с приятели, когато са заедно на парти. Особено предпочитан е краят, в който всички с пълно гърло пеят „of the world!“. Но...
Според текста на парчето това всъщност никога не е било част от песента. Поне не и във финалния куплет.

Човекът Монопол
Хората, които обичат да играят настолни игри и в частност Monopoly, твърдят, че човечето с бели мустаци, което е емблема на ранните версии на това забавление, има монокъл. Но истината е, че никога не е имал такъв.

Далтонизъм
Известната героиня от едноименната видео игра Кармен Сандиего е известна с това, че носи емблематично червено палто. Някои хора обаче помнят, че цветът на дрехата е жълт.

Удивителни факти, които променят разбирането за света

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X