Напишете дума/думи за търсене

10 жестоки факта, с които живеем, без да си признаваме

Има неща, за които толкова рядко се замисляме, но не защото не са важни, а защото се страхуваме да ги изречем дори пред самите себе си. Всички тези факти са ясни и разпознаваеми от всеки съзнателен човек, но колко от нас ги допускат в мислите си, колко от нас дръзват да ги погледнат очи в очи и да се изправят пред тях?

Да си кажем някои истини и да се надяваме, че изброявянето им няма да отекне в пространството безцелно, ами ще ни даде идеи за промени... идеи за щастие!

1. Нашето време на Земята е лимитирано, така че спрете да отлагате неща. Още днес кажете на някого, че го цените, или че ви е наранил и продължете. Живейте пълноценно всеки миг, защото никога не знаете дали не е един от последните.

2. Нашите любими същества не са безсмъртни, така че не губете време и бъдете с тях. И бъдете с тях качествено, не просто за една вечеря или за един телефонен разговор. Говорете за мечтите си, за спомените, за чувствата. Пътувайте заедно. Изживявайте всеки сезон и всяка промяна заедно. Прегръщайте се често. Правете си мили жестове. Бъдете заедно, защото никой не е безсмъртен.

3. Парите не са равни на щастие. Те осигуряват определен комфорт, но не правим ли прекалено много жертви за тях? Замислете се струва ли си да взимате втора работа, или да ходите в офиса и през уикенда? Какво ще ви донесат тези усилия? Пари – да, но и загуба на безценни часове за истинско живеене.

4. Не може да намерим щастие, търсейки го. Щастието е във всеки от нас. То се определя от волята да бъдем щастливи, а не от външни обстоятелства. Намерете онова нещо, което изгражда баланса у вас и се грижете за него. Щастието е в малките неща и няма нужда да чакате петък или ваканцията, за да го изпитате. Почувствайте го още сега, докато четете тези редове – почувствайте колко сте щастлив от факта, че и вие, и близките ви сте живи и здрави, имате покрив над главата си и глава, в която да трупате мечтите си, както и сърце, с което да се борите за тях. Това е щастието, готово!

5. Не може да угодим на всекиго. Ако опитвате, това може само да ви навреди. Придържайте се към принципите си, бъдете честен към себе си, а хората около вас, за които това е неудовлетворително, може би изобщо нямат място наоколо. Научете се, че не трябва да се харесвате на всички и животът ви ще стане по-смислен и по-лек.

6. Не се ли стараем прекалено много? Толкова го гоним това съвършенство, че накрая заприличваме на бледи копия на себе си, изтерзани души, които все не могат да достигнат заветната цел. Няма лошо в това от време на време да си позволявате малко безотговорност. Нека къщата е разхвърляна за няколко дни, нека маникюрът ви не е перфектен, нека килограмите ви са с 5-6 нагоре, нека, ако вие може да се съхраните и успокоите. Вие сте важен, не къщата, не маникюрът. Вие и това да сте щастливи!

7. Единственото време, което е от значение, е СЕГА. Оставете само най-милите моменти от вчера да продължат с вас. Не се тревожете за утре, защото не контролирате нищо от него. Дори не сте сигурни дали ще настъпи. Единственият момент, за който трябва да ви пука, е днешният ден. Наситете го с хубави мисли, с хубави хора и с добри намерения и нека всичко друго спре да има значение!

8. Няма смисъл от оплакване. Да, на всички често ни се иска да се наревем на нечие рамо, или поне да си поскимтим в ъгъла, но с какво ни помага това? Само си губим времето. Случилото се – случило. Нямайте огромни очаквания от хората – те винаги и задължително ще ви разочароват. А пък ако паднете, станете. Напред ви чакат още много хубави неща, не губете време за срещата си с тях в оплаквания.

9. Да споделяме знанията и опита си е обогатяващо за нас, а не ограбващо. Японският лекар Хинохара, който почина на 105-годишна възраст и до последно обикаляше Япония и света и учеше хората как да достигнат дълголетие, казва: „Споделяй знанието си, това е част от пътя ти към дълголетието!“ Колкото повече давате в този живот, толкова повече ще получавате. Това е смисъл. И това е щастие.

10. Децата напускат гнездото и тогава оставате само с половинката до себе си, затова внимателно я избирайте. Някои хора си мислят, че живеят за децата си, че те винаги ще бъдат край тях, че ще търсят помощта им ежедневно. Ами не е сигурно. Една от големите задачи на всеки родител е да научи детето си на самостоятелност – да се грижи за себе си, да знае как да бъде щастливо и как да успява и да може един ден да се откъсне от семейното гнездо и да свие свое. Тогава ние оставаме с човека до нас. Ако няма обич, ако няма разбирателство и уважение, ако нямаме общи интереси и мечти с него, ако не сме си самодостатъчни, ако сме били заедно само заради децата, това е много лошо. Не го допускайте, защото този човек е единственият, който наистина ще остане до вас. Ако не го обичате, просто го пуснете да намери любов другаде и вие направете същото. Компромисните връзки убиват смисъла на човешкия живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X