Напишете дума/думи за търсене

15 факта за хепатита, за които е добре да сме наясно

Хепатитът е сериозно заболяване, което поразява черния дроб и може да доведе до неприятни усложнения. Проверете дали знаете всичко важно за него.

- Около 2 000 000 000 души по целия свят през живота си са били инфектирани с хепатит В, а повече от 240 млн. страдат от хронично заболяване на черния дроб, предизвикано от вируса на хепатит В.

- Повече от 150 млн. души в света са хронични носители на вируса на хепатит С. Всяка година от болести, свързани с този вирус, умират 350 000 човека.

- Хепатит В се предава по кръвен път и чрез другите телесни течности. Най-често се предава чрез заразени спринцовки при преливане на кръв, при сексуален контакт, от заразена с вируса майка на детето по време на раждане, чрез тесен контакт със заразен от хепатит член на семейството.

- Хепатит С се предава чрез кръвта; не се предава чрез кърмата, хранителни продукти или вода, при целувка и дори при хранене от една чиния.

- Първите симптоми на хепатит са сходни с тези на грип: умора, ставни болки, втрисане, понякога гадене, жълтеница, стомашни болки. Но при повечето пациенти няма симптоми, поради което острият хепатит рядко се лекува своевременно. Затова е важно периодично да се правят изследвания.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X