Напишете дума/думи за търсене

Любопитни факти за Хоакин Феникс, които може би не знаете

Създаването на филм изисква снимачен екип от поне 50 души, състоящ се от режисьор, продуценти, сценаристи, техничари, разбира се, и от актьори. Те са тези, които материализират докосващи истории върху големия екран. Има обаче някои ленти, в които майсторството на главните актьори се откроява по такъв начин, че изглежда сякаш успехът на филма се дължи почти само на техния талант. Такъв е случаят с Хоакин Феникс.
Представяме ви някои интересни факти за актьора, изиграл брутално последния Жокер.

1. Причината зад белега над горната му устна
Със сигурност вече сте забелязали това, тъй като това е една от най-уникалните черти на лицето му. Този белег не се е появил след злополука, операция или болест, истината е, че Хоакин се е родил с него.

2. Роден е в Сан Хуан, Пуерто Рико
Появил се е на бял свят на 28 октомври 1974 г., а неговата националност е пуерториканец. Той е третият от петима братя и сестри и е син на артистична двойка, пътуваща през Централна и Южна Америка по това време. Хоакин живее до тригодишната си възраст в родния си Сан Хуан.

3. Участвал е в повече от 30 филма
Актьорската му кариера започва през 1986-а, когато е на 12 години. Оттогава той се появява във филми като „Гладиатор“, „Тя“, „Да преминеш границата“ и т.н.

4. Той е веган от 3-годишен
Семейството на Хоакин е веган, така че той възприема този начин на живот от ранна възраст. В момента той работи с организации, които защитават правата на животните, а в миналото провежда кампании за повишаване на осведомеността относно насилието над животни.

5. Отнема му 4 месеца, за да шлифова смеха на Жокера
Смехът на едноименния герой от последния му филм е пълен със страдание и страх – следствие от ментално заболяване. Финикс изучава поведението на хората с този симптом старателно в продължение на месеци, докато не успя да възпроизведе скрибуцащия смях перфектно.

6. През 2008 г. той обяви пенсионирането си
След изявата си в „Двама влюбени“ и след като беше номиниран за два „Оскара“, Хоакин обяви оттеглянето си от Холивуд, за да развие кариерата си на хип-хоп музикант. По-късно се оказа, че това изявление е било част от филма „Все още съм тук.“

7. На 6 години сменя името си на Leaf (Листо)
Всички братя и сестри на Хоакин имат имена, свързани с природата: Река, Свобода, Дъжд и Лято. Така на 6-годишна възраст той решава да промени собственото си на Листо (Leaf). Така се нарича до 16-годишната си възраст, когато решава да използва рожденото си име отново.

8. Работи е като пожарникар цял месец, за да практикува за роля
В „Стълба 49“ Хоакин играе пожарникар, който е принуден да се изправи пред огромен пожар, за да спаси семейство. Като част от изследванията, които прави, за да влезе в кожата на този герой, той работи в истинска пожарна служба в продължение на месец.

9. Сваля 23 килограма, за да играе Жокера
След проучвания, които прави на страничните ефекти, свързани с лекарствата, приемани от пациенти с ментално заболяване като това на неговия герой в „Жокер“, Хоакин отслабва драстично за ролята.

10. Печели "Грами" за портрета си на Джони Кеш
Заедно с Рийз Уидърспун Хоакин участва в „Да преминеш границата“, където играе кънтри легендата Джони Кеш. Албумът, който записва за филма, е награден с „Грами“ за „Най-добра компилация за саундтрак“.

11. Номиниран за „Оскар“ 4 пъти
Хоакин Финикс е номиниран за „Оскар“ за „най-добър поддържащ актьор“ за представянето си в „Гладиатор“ през 2000 г. През 2005 г. той получава и номинация за „най-добър водещ актьор“ за ролята си в „Да преминеш границата“, а по-късно през 2012 г. е номиниран в същата категория за работата си в „Учителят“. През 2019 г е номиниран за ролята си на Жокера в едноименния филм, за която печели наградата на Американската филмова академия.

12. Той продуцира документалния филм „Какво е здравето“
През 2017 г. Хоакин работи като изпълнителен продуцент на „Какво е здравето“. Документалният филм има за цел да насърчи растителна диета и да подчертае повечето ползи, които зеленчуците имат от преработените меса.

13. Предпочита да разговаря с феновете си, вместо да се снима с тях
Актьорът разкри, че не обича да прави снимки с феновете си. Той предпочита да си поговори и да прекара известно време с тях, вместо само да позира за снимка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X