Напишете дума/думи за търсене

Всеки проблем има поне две решения. Как да разберем кое е правилното?

Животът постоянно ни изправя пред необходимостта да избираме. Трябва да вземаме решения, да поемаме отговорност, да преодоляваме малки и големи проблеми.

Едни хора са в състояние да решават най-трудните въпроси „в движение“, докато за други дори изборът на вратовръзка сутрин се превръща в проблем.

Психолозите разглеждат две полярни групи - „ефективни“ и „неефективни“, при вземането на решения и идентифицирах пет ключови етапа, които помагат на първата група да направи информиран избор.

Как да взимаме решения като ефективните хора?

Осъзнавайки възможността за избор

Всеки проблем има поне две решения. И понякога, за да изберете нещо, изобщо не е необходимо да счупите, да развалите нещо и да започнете нов живот - може да приемете настоящата ситуация, но вече съзнателно. В този случай вие влияете на ситуацията, а не ситуацията на нас.
Преди да вземете решение, е важно да видите възможно най-обективната картина. Първо, съберете цялата необходима информация: факти, мнения, аргументи и т.н.

Вие определяте критериите за подбор

Ефективният човек ясно разбира въз основа на какво прави този или онзи избор. Задайте на себе си въпросите - какво се ръководи от това, което искам наистина, от това, което търся?

Поемете отговорност

Когато решението е почти взето, започва етап на окончателни съмнения. Вземайки каквото и да е решение, независимо от коя страна на живота то може да се отнася, ние рискуваме.

Ако изберете интересна работа, тогава намалявате часовете, прекарани в семейството.

Ако тръгнете нанякъде, тогава се разделяте с някого.
Може да се консултирате с приятели, колеги, консултанти, да следвате съветите им или не, но отговорността за вашето решение е само ваша.

Приемете окончателността на избора си
След като бъде направен избор, ефективният човек не се връща наполовина към други възможности. Той е в състояние да възприеме максимално количество информация „на входа“, да я анализира, да установи нестандартни връзки. След като взе решение обаче, той не отбива избрания път.

Защо умните момичета са в криза?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X