Напишете дума/думи за търсене

8 съвета за справяне с трудни членове на семейството

Невинаги е лесно да се разбирате с цялото семейство.
Ако страдате от този вид проблеми, погледнете тези осем съвета, които да ви помогнат.

"Бъдете верни на това, което съществува във вас."
-Анде Жид-

1. Идентифицирайте спусъците
Първата стъпка в справянето с трудни членове на семейството е да идентифицирате искрите или причините за вашите разногласия. Какво ви кара да спорите и обтяга отношенията?

Трябва да разберете какво е в основата на вашата дисфункционална динамика.

2. Дайте приоритет
Също така е важно да дадете приоритет на себе си. Приемете факта, че не се разбирате с този конкретен роднина и не се примирявайте с неща, които не харесвате. Ето защо, приоритизирайте себе си. Грижете се за вас, поставете се на първо място.
Наистина ли искате да проведете разговор с него или искате да си тръгнете? От каквото и да имате нужда, слушайте себе си и подредете приоритетите си в името на вашето психично здраве.

3. Бъдете гъвкави
Когато възникнат конфликти с този човек, опитайте се да видите нещата по гъвкав начин. Понякога ще трябва да промените гледната си точка, за да се адаптирате към ситуацията, така че да не ви навреди.

4. Не се опитвайте да ги промените
Друг ключ към справянето с трудни членове на семейството е да не се опитвате да ги промените. Защото това може да ви причини много мъка и разочарование. Първо, защото хората не се променят само защото вие ги искате или ги молите да го направят. Второ, защото не е ваша работа да променяте някого.

Ако смятате, че динамиката с човека е наистина токсична, изберете да се отдалечите. Променете собствените си модели на поведение, ако това ви е от полза.

5. Практикувайте асертивност
Асертивността е способността да казвате нещата, които чувствате и да мислите, ясно и честно, без да наранявате другите. Това включва поставяне на граници и защита на вашите права. Това умение може да бъде изключително полезно при работа с трудни членове на семейството. То ще ви помогне да бъдете верни на това, което чувствате и имате нужда, като същевременно карате другите да ви уважават.

Затова задайте граници с този човек, маркирайте разстоянието си и определете от какво се нуждаете. Имате ли нужда този човек да не се натрапва толкова много в живота ви? Искате ли да спре да ви съди? Искате ли да спре да ви критикува? Кажете му категорично и ясно. Задайте граници. Защитете себе си.

6. Не се чувствайте виновни
Понякога сте склонни да се обвинявате за ситуации, които не само нямат нищо общо с вас, но дори не са във ваш контрол. Трябва да промените тези чувства на вина с такива на отговорност, за да не станете жертва.

7. Дръжте дистанция
Понякога, когато сте изправени пред проблемни или сложни хора, най-добре е просто да се отдалечите, да се дистанцирате. Трябва да се грижите за себе си и да се предпазвате от хора, които ви карат да се чувствате неудобно. Дори и да са семейство. Защото ако не се дистанцирате, ситуацията ще ви нарани още повече.

8. Коригирайте очакванията си
С други думи, помислете какво наистина очаквате от този човек. Да се промени или да се адаптира към вас? Може би е време да прегледате очакванията си и да приемете, че има неща, които не трябва да очаквате от него.
Помнете, че някои очаквания често ви карат да се чувствате още по-разочаровани.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X