Напишете дума/думи за търсене

Петте най-чести проблема на новите родители

Раждането на първо дете е предизвикателство. Много родители се чувстват обзети от притеснения и проблеми, с които никога не са се сблъсквали досега.

Болницата Clinic de Barcelona провежда проучване, което показва, че една на всеки пет майки страда от перинатално психологическо разстройство. Други изследвания показват, че новородените са склонни да страдат от високи нива на тревожност и стрес.
Всичко това е така, защото появата на бебе представлява драстична и трайна промяна в живота им. Разбира се, всяка двойка е различна, както и децата, така че всички те са изправени пред различни предизвикателства. Има обаче някои общи ситуации, през които всеки преминава, които правят родителството доста сложно.

Често срещани проблеми на новите родители
Обществото често възпитава идеала, че в родителството всичко е радост. Това създава проблем за майките и бащите, защото в действителност отглеждането на деца създава притеснения, стрес и други емоции, които имат отрицателна валентност. В резултат на това новите родители може да се чувстват виновни, че се чувстват претоварени или уморени.

Това обаче не определя способностите им като родители. Важно да запомнят, че са човешки същества, а не неуморни машини, които не се нуждаят от сън или хранене. Всъщност те са далеч по-гъвкави от робот, тъй като не са програмирани. Освен това техните чувства и нужди заслужават да заемат място в родителския процес.

1. Проблеми със съня
Липсата на сън е един от най честите проблеми за тези, които току-що са станали родители за пръв път. Richter et al (2019) разработват проучване за изследване на продължителността на съня и удовлетворението преди, по време и след бременността. Те стигат до заключението, че родителите възстановяват нормалното си ниво на сън едва шест години след раждането.

Понякога липсата на сън е свързана с натрупването на отговорности, а понякога с тревожност. Така или иначе, раждането на първото бебе оказва значително влияние върху качеството на съня.

2. Липса на интимност като двойка
Поради всички отговорности, които идват с дете, новите родители често оставят личния си живот настрана. С течение на времето обаче това може да доведе до известно напрежение в двойката.

През 2019 г. компанията Leesa провежда проучване за оценка на качеството на сексуалните отношения на родителите. Изследователите откриват, че 46% от анкетираните съобщават за намаляване на удовлетвореността от сексуалния си живот след раждането на бебето.

3. Неравенство в разпределението на отговорностите
Когато пристигне дете, задачите и отговорностите се умножават. За съжаление, двойките често имат проблеми да споделят задълженията си по равно. Освен това често се случва един партньор да няма достатъчно време да види какво всъщност прави другият в рамките на един ден. Това може да завърши в разгорещен спор с чувството, че всеки от тях е изтеглил по-късата клечка.

Трябва да се отбележи, че това е често срещана ситуация сред родителите за първи път. Това до голяма степен се дължи на липсата на опит. Следователно с течение на времето много от тези конфликти са склонни да бъдат разрешавани.

4. Страх от провал или грешка
Отговорността да се грижат за новородено повишава нивата на стрес и тревожност при всички родители, но особено при родителите за първи път. Поради това мнозина развиват постоянен страх да не правят грешки и дори да не успеят да бъдат адекватни родители. Следователно тяхното самочувствие намалява.

В някои случаи този тип мисли са свързани с фалшиви очаквания относно родителството. Понякога нови родители смятат, че всяка малка грешка, която правят, може сериозно да навреди на бебето им.

5. Разлики в родителските стилове
Всеки може да има различни идеи за това какво трябва или не трябва да се прави и това може да породи аргументи. По същия начин ситуацията може да се влоши допълнително, когато се включат трети страни като баба и
дядо или други близки.

Инструменти за нови родители
Няма магическа формула за това да бъдете перфектни родители. Всъщност перфектните родители не съществуват.
Първото нещо, което трябва да направите, е да бъдете търпеливи и мили към себе си, точно както към бебето си. След това трябва да се справяте с проблемите един по един, вместо да се опитвате да решите всички наведнъж. Следните стратегии могат да бъдат полезни за намаляване на отрицателното въздействие на родителството.

Поискайте помощ от член на семейството или доверено лице
Подкрепата от някого е полезен инструмент за избягване на физическото и емоционалното износване на родителството. Най -често срещаната стъпка е да помолите членове на семейството за помощ. Целта е да имате време да си починете и да се заемете с други отговорности или дори да прекарате време с партньора си.

Потърсете психологическа поддръжка
Раждането на първото дете има последици както на физическо, така и на психологическо ниво. Докато повечето намират свои собствени начини за справяне със стреса и тревожността, други може да се окажат, че губят контрол или се чувстват напълно претоварени от обстоятелствата. Ако случаят е такъв, посещението на психолог или психотерапевт е от ключово значение.

Всъщност нарушения като следродилна депресия, обща тревожност или хроничен стрес са по-чести, отколкото си мислите. Освен това те засягат както мъжете, така и жените.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X