Напишете дума/думи за търсене

Как да помогнем на детето да се впише в нов клас или училище

Вашият син или дъщеря беше приет/а в ново училище. Вероятно се радвахте, празнувахте, честитяхте. Да, обаче с идването на 15 септември и той/тя, и вие започвате да усещате, че всъщност в живота му/й се задава промяна. Както знаем, промяната, дори когато е положителна, носи огромен стрес за всекиго. Когато става въпрос за неукрепналата психика на тийнейджър, нещата са още по-сериозни. И точно заради това не бива да акцентирате толкова върху темата. Не превръщайте преместването на пубера в нов клас и училище предварително в проблем. Не създавайте напрежение, което е излишно. Дръжте се, сякаш нищо особено няма да се случи. „Какво ще облечеш за първия учебен ден“ и „Гледай да направиш добро първо впечатление на учителите“ са коментари, които по-скоро ще напрегнат тийна. Задръжте още известно време фокуса върху радостния факт, че му предстои ново начало. Защото колкото по-спокоен е той или тя, толкова по-лесно ще се впише в новата среда и ще намери приятели.

Много често тийновете зациклят с новата среда, защото се чувстват лоялни към старата. Разкажете им за своите преживявания по раздяла с класа. Нека усетят, че ги разбирате. Посочете им онези стари приятелства в живота ви, които са минали през изпитанията на времето (и местенето в друго училище) и са се съхранили и до днес. Обещайте им, че винаги ще съдействате за срещите със старите съученици и че новото училище няма да ги пропъди от живота им, а напротив – ще добави към старите приятели нови. Вероятно пуберът се страхува, че няма да може да се сближи с никого, затова му напомнете, че щом вече се е справил с това, ще бъде окей и сега. Предложете парти с новите съученици у вас, ако има тази възможност. Не е нужно да бъде поканен целият клас, но няколко момичета и момчета, на които ще преотстъпите терен и за които ще поръчате пица, са добро начало за социализирането на тийна.

Стимулирайте го да проявява активност в класа си. Например да организира изкачване на някой връх през уикенда или каране на колела с пикник край града ви. Ако организацията изисква пресъствието на възрастни, жертвайте някой и друг почивен ден. Изпечете вкусни питки за цялата банда и им помогнете да си изкарат готино. Сближаването с приятелите на вашия пубер е деликатна работа обаче – от една страна трупа и за вас, и за него червени точки, от друга обаче прекалено скъсената дистанция носи риска да ви сметнат за досаден. Затова бъдете „готината майка“ или пък „печеният баща“, но си пазете мястото и авторитета на възрастен.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X