Напишете дума/думи за търсене

Да кажеш „извинявай”: фундаментът на всяко семейство

Децата се научават да се извиняват, когато виждат родителите си да казват „Съжалявам“. Но не всички родители и други възрастни членове на семейството са добри в това да поискат прошка от собствените си деца, когато ситуацията изисква това.

Нерядко забравяме, че това е основата, която изгражда най-силните, щастливи и уважителни връзки.

Няма значение каква е динамиката на вашето семейство, всички правим грешки и трябва да поискаме прошка. И за да може да изберете моментите, в които „съжалявате“, ще ви е необходима и емоционална интелигентност.

Тя е здравословен, вдъхновяващ инструмент, който също е изключително важен за отглеждането и образованието на децата. Това е чудесен начин да дадете на наследниците си ценностна система, където те имат по-интимен поглед върху човешките същества, където приемат, че всички ние правим грешки. Но това също означава да знаеш как да поискаш прошка, за да помогнеш да поправиш грешките си, да запазиш всичките си връзки.
Осъзнаването на грешката и признаването на вашата отговорност, казвайки „съжалявам“ на детето си, е вид образование в общуването, вид възпитание. Но „културата“ ни като възрастни невинаги одобрява това. Сякаш самите родители се страхуват да не разбият този мит за непогрешимостта в очите на децата си.

Казването на „Извинявай“ е основна част от съвместното съществуване. Това е правилният път, по който трябва да поемете, когато възникне проблем и вие сте отговорни за него като възрастен. И няма много действия, които капсулират този израз, защото той е толкова пълен с емпатия.

Да се научим да бъдем семейство
Много от нас преживяват дните си, казвайки „Съжалявам“ за най-малките неща. Правим го, когато се настъпим някого, когато забравим да отстъпим мястото си за хора в нужда в автобуса, когато забравим да донесем книга или друг обещан предмет на наш приятел или колега... Ако е важно да практикувате изкуството да казвате „аз съжалявам “, когато става въпрос за най-малките неща, е абсолютно важно да го правим и с най-близките ни
хора, тези, които обичаме най-много.
Да се научиш да казваш „Съжалявам“, създава пространство, където може да отгледате щастливи деца с правилните ценности.

Да помолите децата си за прошка: крачка напред с огромни ползи


• Казването „Съжалявам“ на децата ще ви помогне да се съсредоточите повече в ежедневието си. Ако може да преодолеете всекидневната си вихрушка, осъзнавайки собствената си грешка, това ще ви помогне да останете повече в настоящето, по-приспособени към нуждите на вашето дете.
• Да поискате прошка от дете не е проява на слабост. Точно обратното, това е проява на зрялост и отговорност.
• Признаването на грешката, която сте направили с децата си, ще попречи на ситуацията да се усложни. И в противен случай може да спрат да ви се доверяват малко по малко.
• Във всяка връзка, в която възрастните могат да кажат „съжалявам“ и да поискат прошка от питомците си, има чудесни уроци, които трябва да бъдат научени от двете страни. Ние не сме безпогрешни само защото сме по-възрастни и грешките са част от нашата ДНК. Това също е чудесен начин да се подобрите като човешки същества.

Едно нещо, което всяко семейство трябва да разбере, е, че ако иска да има щастие и хармония в него, е необходимо да знаеш как да кажеш „съжалявам“. Това е психологическо умение, което е добро за всички.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X