Напишете дума/думи за търсене

Задължителни неща, на които трябва да научим децата

Всички родители имат своя собствена гледна точка за родителството, но има някои общоприети неща, на които трябва да се научи всяко дете.

Формирането на личността на детето става както с наше участие, така и без него. При развитието на някои навици наследствеността и околната среда диктуват свои правила. Но ценните практически умения и качества, които са вклинени на децата през първите години от живота ми, ще им помогнат да контактуват с хората и значително ще улеснят тяхното съществуване.

Учтивост

Думите „благодаря“, „здравей“, „моля “ са основата на добрите обноски. Да бъдеш учтив, е важно и полезно.

Да умее да отказва
На непознат, който предлага бонбони на улицата. На съученик, който постоянно иска да препише по математика, а се подиграва зад гърба му. Приятел, който го изкушава да запали цигара против волята му. Важно е да се обясни на детето, че учтивостта може да бъде пожертвана за неговата безопасност, благополучие и самочувствие.

Хигиена
Още от първите години от живота на детето трябва да се свикне с чистота - миене на ръце, на зъби, изрязване на нокти, вземане на душ, смяна на дрехи и използване на хигиенни продукти.

Да не закъснява
Липсата на точност може да му направи лоша услуга в бъдеще. Детето трябва да разбере, че всички ние съществуваме във времеви рамки и сме длъжни да се впишем в тях.

Правила за безопасност
Децата постепенно се учат да не пресичат пътя на червена светлина, да не отварят вратата, когато непознат звъни на звънеца, да използват електрически уреди и газова печка.

Да слуша
Умението да слушаме е от съществено значение в училище (при приемане на нов материал), на работа (интервю, преговори) и в междуличностната комуникация. Родителите, давайки пример, слушат децата си, учат ги да чакат реда си да говорят, да не пречат на другите.

Да е подредено
Способността да опакова вещите си, да организира училищните си пособия, да не създава хаос около себе си е ценно житейско умение.

Да се извинява
За да се научи детето на това, е добре да чува думите „извинявай” и „съжалявам” от родителите си първо.

Да се храни правилно
Децата копират хранителните навици на родителите си. И ако мама и татко са фенове на хамбургери, на детето ще бъде трудно да приеме колко е добре да яде броколи или овесени ядки.

Да уважава личното пространство
Ако детето е твърде отворено и се опитва да е „на всяка манджа мерудия”, е важно деликатно да го научите на концепцията за личните граници.

Да изразява емоции
Когато са подложени на стрес, когато са щастливи, когато са гневни или обидени, е полезно както за родителите, така и за децата да споделят как се чувстват. Когато детето е наранено, обидено, уплашено, е полезно да може да го заяви.

Да е състрадателно и да се грижи за близките
Хранене на бездомно коте, помагане да се носи торбата с покупки на баба, благотворителен принос за дадена кауза - всичко това кара детето да разбере, че някой се нуждае от помощта му. А помощта за близките трябва да бъде насърчавана по всякакъв възможен начин.

Да готви

Детето трябва да може да прави сандвич или салата. Това ще му помогне не само на излет в гората или на пикник в парка, ще може да се обслужва, ако майка му не е у дома.

Да прави упражнения
Дори детето да не проявява много желание за спорт, елементарната гимнастика ще му помогне да поддържа мускулния тонус, да активира кръвообращението и да се развива физически.

Да борави адекватно с пари
Детето трябва да има джобни пари, възможност да купи нещо, да преброи рестото, да има спестявания. Това са първите стъпки в запознаването с финансите.

Да благодари

Това е също толкова важно, колкото и умението детето да се извинява. Дълг на родителите е да обяснят, че благодарните хора живеят по-добре и са по-добри човеци. 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X