Напишете дума/думи за търсене

Защо е важно да прощаваме – причини

Когато откриете, че имате проблеми с опрощаването на някого, помислете за всички онези красиви и емоционално освобождаващи причини да простите. Прошката е важна добродетел, която може да имаш, но понякога да не е особено лесно да дадеш. Но ако искаш душевно спокойствие и доволство в сърцето си, прошката е пътят към тях.

Какво означава да простиш?
Въпреки че в голямото разнообразие от култури може да има различно поведение за изразяване на прошка, в своята универсална същност тя може да бъде определена като морална добродетел, центрирана върху доброто, която се случва в контекста на несправедливо отношение към другите.

Този, който решава да прости, умишлено се опитва да премахне негодуванието и да предложи някакво топлосърдечие към обиждащия, независимо дали това е доброта, уважение, щедрост или дори любов. Този, който прощава, не се връща автоматично в опасните взаимоотношения.

Прощаващият може да прости и след това да не се помири. Той не оправдава нечестното поведение, но предлага доброта пред несправедливостта. Прощаващият не трябва да мисли с уговорката „или/или“, нито да прощава и да изоставя търсенето на справедливост, нито да търси справедливост сам, без да прощава. Двете морални добродетели на прошка и справедливост могат и трябва да се прилагат заедно.

С това разбиране има поне осем причини да простите, които са от полза за вас.

1. Да станете емоционално по-здрави. Прощаването може да намали нездравия гняв.

2. Да поправи взаимоотношенията, тъй като ви помага да разберете стойността на другия.

3. Да растете по характер, защото това може да ви помогне да станете по-добър човек.

4. Да бъдете в помощ, в рамките на разумното, на този, който е постъпил несправедливо. Прошката протяга ръка на приятелството, въпреки че другият може да отхвърли това.

5. Да ви помогне да помогнете на други членове на семейството да разберат, че прошката е път към мира. С други думи, прошка за мир, спокойствие и хармония може да се предава през поколенията.

6. Да ви мотивира да допринесете за един по-добър свят, тъй като гневът не доминира.

7. Да ви помогне да изживеете по-последователно собствената си философия на живота или традицията на вярата, ако този мироглед почита прошка.

8. Да упражнявате добротата като самоцел, независимо от това как другите реагират на вашето предложение за прошка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X