Напишете дума/думи за търсене

Магични фрази, които всяко дете трябва да чуе

Думите засягат хората - особено децата - по повече начини, отколкото може да си представим.
Помните приказката за добрата дума и за дълбоката рана на мечката, нали?
Знаем, че положителните думи дават сила, влияят и могат да изградят някого. Те носят тежест, емоция и сила, а когато идват от близки хора, имат способността да създават или да разпердушинят духа на детето.
Ето защо е важно да внимаваме какво казваме и как говорим с него. Кои са думите и изреченията, които всяко дете трябва да чуе от родителите си.

Обичам те
Това може да изглежда очевидно, но ние като възрастни сме тези, които преподават значението на любовта и семейството. Не казвайте „обичам те“ само преди сън, а го правете спонтанно през цялото време. И го правете всеки ден!

Какво мислиш и чувствата?

Признаването на чувствата на детето ви и слушането на това, което има да каже, държи вратата на комуникацията отворена. Понякога родителите не са най-великите слушатели, но безучастното ухо може да измине дълъг път. Накарайте детето си да говори за неговите идеи, нужди, какво се случва в училище, приятелства - всичко - за да му напомните, че сте тук за тях и се интересувате от неговия живот.

Знам, че може да го направиш
Насърчаването и подкрепата могат да помогнат на детето да се движи със смелост през тревогите и страховете си. Независимо дали става уверение от ваша страна може да му помогне да се уверят в собствените си способности.

Съжалявам

Родителите невинаги го правят, така че е важно да се придържаме към собствените си грешки и да се извиним за това, което сме направили. Бъдете пример за коригиране на болки и искане на прошка, без да позволите на егото ви да пречи.

Поемете отговорност
Учете детето си да поема отговорност за действията си, като посочи къде е направило грешка. Ние всички правим грешки и е важно да преподаваме като родители как то да се справи с последиците и даправи промени.

Прощавам ти
Колко често възрастните казват това един на друг? Когато децата ви се забъркат в нещо, което не е съвсем правилно, важно е да не ги държите отговорни за цял живот. Като им показвате прошката, вие им показвате как да го прилагат и върху околните. Добре е да ги научите, че е добре да бъдеш човек и да бъркаш понякога.

Избягвайте "Спри да плачеш! Нищо не е станало.“
Вместо това използвайте" Знам, че си разстроен."
Не потискайте израза на емоциите на детето си, когато нещо го натъжава, ядосва или плаши. Искаме нашите деца да могат да се изразяват емоционално и затова е важно да имат начин да го правят, без да се срамуват.

Всичко е наред! Опитай отново!
Провалите са естествена част от живота. Споделете вашите собствени истории за това, че сте се провалили. Напомнете на детето си, че вие и другите възрастни също научавате нещо ново всеки ден, защото никой не знае как да направи всичко. Важното е постоянството и отношението.

Гордея се с теб
Независимо от възрастта си, децата обичат да получат одобрение от родителите си. Фразата "горд съм с теб“ действа като наркотик.

Вярвам ти
Казвайки на децата си, че им се доверявате, това е огромен будител на доверието. Когато е време да вземат самостоятелни решения или да управляват задачи сами, те ще могат да се справят с тези неща без страх.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X