Напишете дума/думи за търсене

Тайната на семейните конфликти

Всички двойки се препират от време на време и това е някаква норма в една връзка.

Какви са причините за недоволството, негодуванието, претенциите и скандалите? И най-важното - как да живеем без тях?

Първото нещо, което трябва да разберете е, че конфликтите са неизбежни. Това е даденост. Защото сте двама различни хора с различен мироглед, възпитание, нужди и възгледи за живота.

Жените и мъжете имат различни стратегии за справяне с противоречията и конфликтите. Това следва от особеностите на нашата психика.
Мъжете са склонни да търсят справедливост - това е генетично присъщо на тях. И в семейството те се придържат към същата стратегия. Те са склонни да постигат цели, да действат и за това отделят адреналин, който дава агресия, помагащ им да се борят за мястото си под слънцето. Мъж, в когото има сила, има решителност, има твърдост, има увереност, има мнение и заема позиция, е привлекателен мъж. И същите качества, които му позволяват да спечели статут, да направи кариера, да бъде неустоим, се проявяват в семейството и носят унищожение на мира, спокойствието и хармонията.

Една жена, от своя страна, оценява справедливостта много по-малко, близостта, хармонията и съвместимостта и чувствеността са важни за нея. Но тя рядко избира такива мъже. За дамите невинаги са удобни гледните точки на половинките им, за тях е най-важно да се чувстват спокойни в компанията на партньора си. Понякога жените чувстват, че решението, което им се предлага, не им подхожда, но не знаят как да се справят с това.

Противоотровата към разликата е просто приемането на този факт. Това е нивото на нагласи и разбиране. Интересът към разликата, а не отхвърлянето на разликата, познанието за разликата, а не критиката, е това, което ще ви направи щастливи. Ако няма разлика, няма и привличане. Следователно, времето отделно ви позволява да усетите желанията, интересите, независимостта си, да се развивате и след това отново и отново да споделяте това с партньора си.

Причината жена да започне кавга в най-неочакваните моменти понякога е търпението.
Разберете своите чувства, разберете желанията си, научете се да казвате на партньора си за това, което харесвате и не харесвате, не се съгласявайте с това, което не е подходящо за вас.

Друга причина за скандали са надценените очаквания от партньора.
Очакваме, че любимият ще ни обърне внимание, ще ни изучи, копнеем да се видим и осъзнаем, чакаме правилните изненади, а този егоист мисли само за себе си. Очакваме, че половинката ни знае колко имаме нужда от неговото внимание, но се прибира уморен от работа и има претенции за уют в къщата, нищо че и вие току-що сте се върнали от офиса...

Трудно е да нямаме високи очаквания, защото те се коренят в подсъзнателните ни нужди и наистина искаме да сме доволни от партньора си.
Въпреки това помнете, че той не е донор или непрекъснат източник на топлина и любов.

Ако се научим да виждаме и разбираме чувствата си, да говорим за тях с партньор, тогава ситуацията се променя коренно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X