Напишете дума/думи за търсене

Конфликтите - как да се измъкваме от тях

Обикновено сме чувствителни към думите на другите и не толкова към своите собствени. Искаме да защитим себе си и своето достойнство, но не се замисляме за чуждото, когато сме по-язвителни. Конфликтогените са опасни, защото имат способността лесно да ескалират. Което означава, че на конфликтоген по наш адрес ние се опитваме да отговорим с още по-силен, често с най-мощния от всички възможни. Хубаво е да знаем на какво се дължат, така по-лесно ще ги избягваме както по наш адрес, така и от наша страна към други хора.

Между другото
Конфликтогени са думи, действия или бездействие, които могат да предизвикат конфликт. Буквалният превод на думата е "раждащи конфликти".

Психолозите разделят конфликтогените на 5 типа:

Стремеж към превъзходство

Той се проявява по много и различни начини:
Директни прояви на превъзходство са заплахи, забележки, отрицателни оценки, критика, обвинение, насмешка, сарказм.

Снизходително отношение, което е проява на превъзходство, но с оттенък на доброжелателност:"не се обиждайте", "успокойте се", "как може да не знаете това", "нима не разбирате", "умен човек сте, а постъпвате като..."

Самохвалство или възторжен разказ за лични успехи (истински или измислени), при което ти идва да поставиш на място самохвалкото.

Категоричност, безапелационност, досадна уверенност в собствената правота, самоуверенност и опит за подчинение на събеседника. Тук се отнасят всички изказвания с категоричен тон. По-безопасно е да се употребяват фрази като: "аз мисля", "струва ми се", "впечатлението ми е, че..."

Натрапване на съвети. Има правило: давай съвет само ако ти го поискат. Съветващият по принцип заема позиция на превъзходство.

Задяване с хора, които не могат да дадат достоен отпор. Любителите на насмешките не знаят, че в древността са осъждали хората със зли езици.

Прекъсване на събеседника, повишаване на тон или поправяне на другите, за да демонстрираш, че твоите думи са по-интересни от техните.

Агресивност

Сигурно сте забелязали, че има хора, които са агресивни по природа, но за щастие те са по-малко. Преобладават тези, при които природната агресивност е в норма, и се проявява само ситуативната агресивност - т.е. в определени ситуации.
Ситуативната агресивност пък се появава като отговор на вътрешните конфликти, предизвикани от различни обстоятелства. Това може да са неприятности - лични или по работа, лошо настроение и самочувствие, а също и ответна реакция на някакъв конфликтоген.

В психологията на това състояние му казват фрустрация. Фрустрираме се, когато не успяваме да достигнем до някоя цел или да се справим с проблем. И защитната ни реакция избива под формата на агресия. Според специалистите фрустрацията често е причина за неврози.

Всевъзможните прояви на егоизма

Те лесно разпалват страстите с отрицателен знак, защото егоистът придърпва всичко към себе си (често за сметка на другите) и тази несправедливост е съвършената почва за конфликтите.

Егоизмът се проявява също под различни форми и при всяка от тях ни се иска да поставим на място негодника. Психолози съветват да се опитваме да ограничаваме контактите ни с изявени егоисти вместо да излизаме на война с тази дразнеща човешка черта.

Малък съвет
Ако не можете да се справите с егоизма на някого, помислете, че този егоизъм вероятно се дължи на някакви дълбоки психологически проблеми. Може да ви стане жал за човека, вместо да се изпълвате с яд. Чувството е по-приятно все пак.

Нарушение на правилата

Нарушаването на каквито и да е правила също е спусък за конфликти, спорове и негативни емоции. Независимо дали правилата са за вътрешния трудов ред или за техника на безопасността, за пътното движение или просто етични. Досещате ли се? Правилата се създават всъщност, за да ни предпазят от разразяване на конфликти. Добре е да ги спазваме, така се предпазваме и от конфликти. Лошо е, когато ние ги спазваме, а другите не. Но и тук важи правилото за ограничаване на контактите.

Неблагоприятно стечение на обстоятелствата

Ако до вас в тролея се качи някой ядосан, че закъснява за работа, който дудне и мърмори, няма как да не развали настроението ви. Неприятен инцидент на пътя също ще ви потисне. Да не говорим за непредвидена случка или лоша новина. И тогава колко ви трябва да се спречкате с някого? Съветът на специалистите е, ако ни ядоса нещо, да затворим очи, по възможност да се излегнем за пет минути в пълен покой, да си представим нашето малко тайно място по света и да дишаме дълбоко 10 пъти.

Малък съвет
Неслучайно във филмите сме виждали как американците държат на бюрото в работата си снимки на любими хора. Това е добра броня в офиса – мястото, където конфликтите живеят. Когато се изнервите, погледнете снимката на малкото ви сърчице и се усмихнете.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X