Напишете дума/думи за търсене

Не ми пука как изглеждам вече. Какво не е наред с мен?

Вече не ви пука как изглеждате? Започнали ли сте да пренебрегвате физическия си вид? Защо се случва това? Просто преживявате ли лоши времена или има нещо друго зад това?

Специалистите твърдят, че апатията много прилича на влюбване: не знаеш какво означава, докато не ти се случи. Всъщност апатията е точно това, което вероятно ще изпитате, ако сте започнали да пренебрегвате начина, по който изглеждате. Може би обличате едни и същи дрехи ден след ден, или вече дори не си правите труда да боядисвате косата си, така че белите ви корени се виждат отдалече. Внимавайте обаче - това са признаци на опасен вид пренебрегване.
Може да преминете през този вид апатия седмици или месеци, без дори да забележите, макан че тя започва да засяга други области от живота ви.

Когато някой започне да повтаря прекалено много думи от типа „вече не чувствам...“, алармата започва да бие. Това означава, че има скрит проблем, който трябва да бъде дисектиран.

Просто вече не ме интересува как изглеждам
Ако вече не се интересувате от външния си вид, има причина за това. Като правило всеки иска да изглежда добре. Вие избирате какво да облечете, защото знаете какво ви подхожда най-много.

Освен това по-голямата част от нас обича да прави добро впечатление. Всъщност да бъдеш добре поддържан и да искаш да представиш добър образ за себе си пред околните, е основен принцип и дори необходимост за повечето от нас.

Следователно, когато спрете да се притеснявате и не изпитвате никаква мотивация да се обличате адекватно, да сресвате косата си или дори да се погледнете в огледалото, има основен проблем, с който трябва да се справите.

Няколко възможните причини за това.

Самочувствието ви е отслабнало
Може ли самочувствието да се загуби за една нощ? Не точно. Едно нещо, което трябва да знаете за това психологическо измерение, е, че то не е стабилно. Вашата оценка и визия за себе си и за това как другите ви виждат могат да се колебаят. Въпреки това промяната никога не е непосредствена. Тя идва постепенно и се дължи на определени преживявания.

Университетът в Павия (Италия) проведе проучване, което предполага, че самочувствието е много чувствително към ежедневните проблеми, разочарованията и емоционалните провали. Това е изключително често, когато сме по-млади. Въпреки това, когато достигнем третата възраст, самочувствието ни обикновено е по-стабилно.
Нещо като загуба на работа, спорове с партньора или раздяла несъмнено може да ви накара да загубите желанието да спрете да се грижите за себе си. В тези моменти външният ви вид се поставя яко на заден план.


Апатията, която поглъща всичко
Този вид чувства далеч надхвърлят празното емоционално състояние. Те също предполагат цялостното отношение към живота. Апатията показва невнимание, липса на отговор, липса на мотивация и незаинтересованост. Това означава, че сте изпаднали в състояние на летаргия. Нямате сили или желание да правите почти нищо.

Това състояние обаче не включва само липса на желание да станете от леглото и да се вчешете поне, преди да напуснете дома. Липсват и други неща. Например липса на способност да бъдете продуктивни по време на работа, липса на интерес към общуване и липса на желание да говорите с приятелите и семейството си.

Всепоглъщащата апатия всъщност е симптом. В много случаи може да бъде последвано от дистимия или тежко депресивно разстройство. Ако страдате от този вид липса на енергия, смелост и желание за повече от три седмици, трябва да потърсите специализирана помощ.

Просто не мога да се притеснявам повече, означава излишно притеснение
„Загрижеността за външния ми вид вече няма значение. Имам много други неща за решаване. Неща, които отнемат цялата ми енергия, внимание и време...”

Ако откриете, че казвате неща от този порядък, това означава, че умът ви е претоварен. Претоварени сте от притеснения и се фокусирате единствено върху други въпроси. Може би работни, семейни или лични проекти. Разбира се, винаги е добре да имате мотивация и отговорности. Животът ви обаче също се нуждае от баланс.

Всяка крайност, всяка ситуация, в която се окажете изместени, когато давате приоритет на други неща за дълго време, ще ви се отрази. Да се грижиш за себе си, да се грижиш за външния си вид, да се суетиш за външния си вид - всичко това са здравословни и положителни действия. Те ви карат да се чувствате добре. Не става въпрос за изобразяване на образа, който ще се хареса на околните. Повече от всичко друго, трябва да се чувствате добре в кожата си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X