Напишете дума/думи за търсене

5 признака за лошо психично здраве, които често остават незабелязани

Лошото психично здраве невинаги се проявява ясно и очевидно. То често има много по-фини показатели, които могат да подсказват за проблем.
Психичното здраве надхвърля простото обяснение дали си здрав или болен. Това е така, защото има цял набор от възможности между абсолютното благополучие и дадено заболяване.
Поради тази причина може да проявите определени симптоми, които влошават качеството ви на живот, без всъщност да представляват психологическо разстройство.

Признаци за лошо психично здраве, които не бива да пренебрегвате
Понякога изпитвате трудности в ежедневието си, които влияят на вашето благосъстояние. Но тъй като сте толкова фокусирани върху рутината и отговорностите си, в крайна сметка ги приемате за нормални. Предлагаме ви няколко важни улики, които може би сте пропуснали.

Отлагане
„Не отлагай днешната работа за утре“. Чували сте тази поговорка, нали? Мантрата на хората, които отлагат, е „не прави сега това, което може да оставиш за по-късно“.

Отлагането е насочено най-вече към висящи задачи и задължения и отделяне на време за всяка друга по-приятна, но ненужна дейност.

Разстройство и дезорганизация
Липсата на ред, ако стане ясно изразена във физическите пространства, е отражение на същия проблем в менталните пространства.
Неорганизираните хора са по-недоволни от живота си и са по-малко продуктивни. Тази дезорганизация може да доведе до безпокойство, лоша концентрация и нарушения на съня, особено ако хаосът се случва в спалнята или работните пространства.

Затова, ако искате да установите добро състояние на ума си, погледнете обкръжението си. Този външен хаос може да е знак за вътрешни сътресения и липса на посока.


Физически симптоми
Умът и тялото са дълбоко свързани. Физическите симптоми обаче често могат да бъдат признак на лошо психично здраве.
Има множество състояния, пряко свързани с емоционалното състояние, които възникват или се влошават от вътрешно състояние на стрес, нервност или конфликт. Сред най-често срещаните са:

• Стомашно-чревни проблеми
• Мигрена и главоболие
• Сърбеж, дерматит и други кожни заболявания
• Фибромиалгия и хронична умора
• Бруксизъм и мускулни болки

В някои случаи има органични причини, които пораждат появата на тези симптоми. Но в други те могат да бъдат получени директно от психологически дискомфорт.

Умора
Умората е субективно и двусмислено проявление, което може да има множество причини. Въпреки това, когато е продължителна и не се дължи на физическо заболяване или прекомерна активност, това може да е индикация за лошо психично здраве.

Като цяло свързваме умората с депресия и други емоционални разстройства. Чувството на изтощение, апатия и липса на воля са едни от най-честите свързани симптоми. Умората обаче може да бъде и резултат от високо ниво на тревожност.
Това е така, защото тялото не е проектирано да бъде в постоянна готовност. Всъщност физиологичните и умствените процеси на активиране, които се задействат и продължават, в крайна сметка ви изтощават. Ето защо, ако постоянно се чувствате уморени, не забравяйте, че психологическото ви състояние може да е свързано с това.

Чести конфликти
Лошото психично здраве понякога може да се дължи на това как се отнасяте към другите. Ако изпитвате постоянен конфликт с различни хора и в различни области, вероятно има дълбока причина.

Раздразнителността често маскира тъгата, страха или недоволството. Следователно вашата податливост може да се дължи на вътрешни рани,
които трябва да бъдат излекувани.

Разбира се, може да има и други причини, които водят до разногласия и аргументи - липса на асертивност или социални умения. Ако не сте се заели с някои от вътрешните си проблеми, може погрешно да възприемете или да интерпретирате коментарите и нагласите на другите.

Лошото психично здраве може да има много лица
Когато мислите за лошо психично здраве, вие сте склонни да си представите човек, който е тъжен, изпаднал в беда или е извън контрол. Сигналите обаче понякога са далеч по-фини.
Аспекти като заобикалящата среда, отношенията, които поддържате, или определени телесни усещания, могат да бъдат признаци, че нещо не е наред.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X