Напишете дума/думи за търсене

Сигурни знаци, че работата влошава психичното ви здраве

Наоми Осака, класирана на 2-ро място в света по тенис и една от най-добре платените атлети в историята, шокира спортния свят, когато обяви оттеглянето си от Откритото първенство на Франция и решението си да направи почивка от тениса поради влошено психично здраве. Решението й породи дискусии на тема психичното здраве, тъй като почти всеки активен човек страда от трудност да балансира професионалния и личния живот.

Жонглирането с очакванията към вашата работа и грижата за себе си може да бъде изключително трудно, дори да не сте атлет от световна класа.

Истината е, че работата ви може да има катастрофални последици както за психическото, така и за физическото ви здраве, независимо от това, което ви говори началникът или шефът. „В момента има планина от сериозни изследвания, които показват, че хората, които преживяват дълги часове в работа, имат сериозни последици за здравето“, съобщава д-р Джон Пенкавел, почетен професор по икономика в Станфорд и автор на „Намаляваща възвръщаемост на работното място: последиците от дългото работно време“.

Ако се притеснявате, че работата ви вреди на вашето психично здраве, водещи експерти казват, че има поне един основен белег, за който трябва да внимавате. Прочетете кои са предупредителните знаци, че работата ви нарушава психичното ви здраве и защо трябва да предприемете действия за коригиране.

Вашите лични отношения страдат

Карате ли се често с домашните? Нервни ли сте, отговаряте ли рязко в магазина, на партньора си, на родителите си? Ставате ли твърде претенциозни към децата си? Избягвате ли да се виждате с приятели поради психическо изтощение или лошо настроение? Няма по-ярък знак, че работата е вредна за психичното ви здраве от това, че се отразява негативно на личния ви живот.

Може да си кажете, че причинената от работата нервност не наранява никого освен вас самите, но е важно да помислите как лошите ви настроения могат да повлияят и на психичното здраве на вашите близки. Историята познава десетки случаи, в които цели семейства са разтрогвани заради нечий работохолизъм. Да не говорим, че децата усещат кога родителите им са нещастни, нервни и разсеяни. Те попиват родителите си. Искате ли да им предадете този стрес?

Нямате контрол

Освен ако не сте започнали собствен бизнес или не сте главен изпълнителен директор, винаги ще има някои аспекти от работата ви, които са извън вашия контрол. Но изследванията показват, че наличието на минимален контрол върху работата на човек може да навреди на благосъстоянието с течение на времето. Автономността на работното място е пряко свързана с физическото и психическото здраве.

Когато изискванията за работа са по-големи от контрола, който е предоставен, или способността на човека да се справи с тези изисквания, има влошаване на психичното му здраве и съответно повишена вероятност за заболяване.

Интересното е, че според специалистите липсата на контрол на работното място всъщност може да бъде по-вредна от голямо натоварване или допълнителни отговорности.

Често казвате неща като: „Не съм добър, не ставам за нищо”

Невъзможността да бъдете удовлетворени от своята работа, особено ако обикновено се радвате от свършеното, е сигурен знак за психическо изгаряне и бърнаут. Ако вашата продуктивност напоследък е спаднала и се страхувате да проверявате работната си електронна поща всяка сутрин, е добре да се замислите дали не сте прекалили. Когато към общата апатия се добавят мисли като „И без това не съм добър в работата си. За нищо не ме бива“, бъдете сигурни, че психическото ви здраве е жертва на работната атмосфера и на стреса.

6 признака, че си психически силна жена

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X