Напишете дума/думи за търсене

6 съвета за справяне с токсична работна среда

Според проучване от 2019 г. на Американската психологическа асоциация токсичността на работното място не само се увеличава, но е и силно вредна за психичното здраве на служителите.

Според друго проучване на изследователи от университета в Лунд в Швеция през последните 20 години токсичната работна среда допринася за повишена депресия, злоупотреба със субстанции и други здравословни проблеми.

Но освен да напуснете работата си и да намерите друга, за щастие, има начини за смекчаване на стреса, причинен от работата в токсична среда.
1. Не падайте до нивото на токсичен колега
С други думи, не награждавайте лошо поведение. Когато вашият колега започне да клюкари за шефа ви, не се подавайте на изкушението да добавите нещо от себе си. След като разбере, че няма да участвате в неговото злословие, той вероятно ще започне да търси друга жертва на сплетните си.

2. Оставете работния стрес зад гърба
Бъдете наясно колко често говорите за работата си пред близките си и се уверете, че по-голямата част от разговорите ви са за неща, различни от вашия асистент или началник. Хората около вас не само ще се уморят да слушат за вашите трудности, въпреки че искат най-доброто за вас, но не е и здравословно да се стресирате и у дома си за неща, които не може да контролирате. Всичко е свързано с баланса.

3. Търсете съмишленици
Ако забележите колега, изправен пред същите проблеми като вас, опитайте се да прецените как се чувстват по отношение на ситуацията, без да клюкарствате. След като установите, че сте на една и съща страница, ще може да се опрете един на друг и да проявите взаимна съпричастност.

4. Практикувайте челен сблъсък
Ако напрежението е достигнало преломна точка, може би е време да адресирате въпроса челно. В стресови ситуации често е трудно да потиснете всеки вербален порив за всички неща, които искате да кажете, така че тренирайте първо върху приятел, който е запознат със ситуацията. Преминаването през всички проблемни точки ще ви помогне да упражните монолога си, да се почувствате по-уверени и в крайна сметка да бъдете по-ефективни, когато се стигне до открит конфликт.

5. Намерете начини за облекчаване на стреса извън работата
Ако напускането на работа в момента не е опция, важно е да се уверите, че животът ви извън службата е пълноценен. Гарантирайте си усмивка, въпреки че вашият ден от 9 до 5 може да е суперразочароващ, имате какво да очаквате с нетърпение, след като свършите работа.

6. Напуснете работата си или сменете отделите
Благодарение на несигурните пазари на труда и финансовите отговорности напускането на работа в полза на по-здравословна за вас невинаги е опция. Но ако може да помислите за намиране на нова компания, струва си да помислите. Дори сега да не е подходящият момент да направите ход към входната врата на офиса, никога не вреди да имате няколко опции в ръкава. Това не трябва да означава изцяло напускане на фирмата, в която работите, понякога само смяната на отдели или екипи могат да направят чудеса по отношение на излизането от токсичната среда.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X