Напишете дума/думи за търсене

7 начина, по които хората могат да ни манипулират, без да го осъзнаваме

Всички искаме да повлияем на поведението на другите по някакъв начин. Някои хора обаче стигат до крайност. Те не просто искат да упражняват влияние върху някой друг, те искат да го контролират и манипулират. Тогава се появяват тактики за манипулация, които може дори да не забележим.

Повечето от тези тактики се използват в „нормално“, светско поведение, но затова те остават незабелязани и именно заради това са толкова проблематични.

„Основният инструмент за манипулиране на реалността е манипулирането на думите. Ако може да контролирате значението на думите, може да контролирате хората, които трябва да ги използват. "
Филип Дик

Почти всички тези тактики се възползват от основните емоции като страх, гняв или съчувствие. Манипулаторите намират начин да провокират тези емоции у вас без никаква основателна причина. Ето защо е толкова важно да се научите как да ги разпознавате и идентифицирате.

Това са 7 начина, по които хората могат да ви манипулират, без вие да осъзнаете това.

1. Вината - тиха форма на манипулация
Вината е емоция, която може да бъде много интензивна. Може да накара хората да действат много неразумно. Влияе на етичния кодекс на човек, който той притежава, и го изкривява.

Хората могат да ви манипулират с вина, като преценят поведението ви. Те решават дали това, което правите, е добро или лошо. Ако нямате свои собствени критерии за преценка, наистина е лесно да попаднете в този капан. Манипулаторите ви карат да правите нещо или да казвате нещо чисто в полза на другите, докато ви карат да го виждате като полза за себе си, защото това ви освобождава от това чувство за вина.

2. Карайки ви да се чувствате несигурни
Несигурността е още едно от онези чувства, от които хората се възползват, когато искат да ви манипулират. Те го правят, като идентифицират ситуации, в които имате слаби убеждения или малко любов към себе си. Те се възползват от това в своя полза.

Ако сте несигурни, тогава негативната критика относно това, което правите или казвате, подигравката и омаловажаването – всичко това са форми на манипулация. Манипулаторите също могат да се опитат да ви объркат, превръщайки вашите прости грешки в големи. Те могат да ви накарат да мислите, че знаят за вас повече от вас.

3. Състрадание
Някои хора са много добри в използването на виктимизация, за да манипулират другите. Правят се (понякога без да осъзнават), че са крехки или нуждаещи се. Те се надяват да апелират към състраданието на другите и да ги накарат да се чувстват виновни.

Когато някой се представя за постоянно нуждаещ се и зависим човек, това е форма на манипулация. Действате по определени начини, защото се чувствате зле за него. Това, което не осъзнавате, е, че сте попаднали в неговия капан и той ви контролира.

4. Хранене на нарцисизъм
Не трябва винаги да вярвате на ласкателство. Понякога намерението наистина е само да намалите защитните си сили и да станете по-лесна жертва на манипулиране. Когато някой ви ласкае, той печели вашата добра воля. Но това невинаги е водено от добри намерения.

Най-доброто противоотрова срещу ласкателствата е да познавате себе си добре. Никой не познава вашите силни и слаби страни по-добре от вас. Ако познавате себе си, излишното възхищение и ласкателства няма да ви заварят със свален гард.

5. Фино сплашване
Заплашването не включва непременно викове или директни заплахи. Манипулаторите са експерти по посяването на страх у хората, често неусетно. Те просто подсказват, едва доловимо, че определено поведение е опасно.

Те ви манипулират, когато казват например, че „трябва“ да действате по определен начин. Ако не го направите, ще попаднете в нежелана ситуация. Изглежда, че на пръв поглед ви приканват да действате разумно. Това, което всъщност правят обаче, е да се опитат да ви надвият чрез страх.

6. Създаване на фалшиви раздори
Хората, които създават раздори за всичко, почти винаги ви манипулират. Говорим за вида хора, които прибягват до това дори за най-малките дребни неща. Те карат другите хора да се чувстват така, сякаш трябва да се отнасят с тях специално, ако искат да избегнат постоянни конфликти.

Те манипулират, за да избегнат всякакви последици или наказания. Действат по този начин, така че хората да не посочват своите недостатъци. В крайна сметка други хора мислят, че те, а не манипулаторите, са отговорни за конфликта. Човекът, който създава манипулацията, винаги се измъква сух.

7. Правят се на тъпи
Хората, които се правят на тъпи, демонстрират, че не знаят нещо, което знаят, или не могат да направят нещо, което всъщност могат. Те делегират трудни задачи на други хора, защото „го правят по-добре“. С други думи, те предават цялата си работа на околните, за да не се налага да правят нищо. Хората, които се правят, че не разбират какво казвате, също са манипулативни. Те също могат да се преструват, че не са замесени в проблем, за който са отговорни. Това е друг начин да се възползват от други хора.

Тези форми на манипулация водят до нечестни, обидни отношения. Не бива да ги толерирате при никакви обстоятелства, защото нищо добро не може да дойде от тях.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X