Напишете дума/думи за търсене

3 типа личности, които ни правят уникални

Нашата личност разкрива кои сме всъщност. Тя обхваща нашите физически черти, както и нашите психически, които ни правят различни от всички останали. Чертите, които ни правят уникални. Но понякога имаме нужда да се идентифицираме с група хора, които притежават същите черти или имат прилики с нас. С две думи, ще ни се да се причислим към определен тип личност.
В това отношение има няколко различни теории, но сега ще обсъдим тази, която прави разлика между личностните типове A, B и C.

Типовете личност А и В са определени от Фридман и Розенман през 1959 г. Тези два типа са напълно противоположни. Благодарение на тях хората биха могли да се идентифицират с единия или другия по-лесно.

Едва през 1980 г. Морис и Криър се замислят да представят друг тип личност, която те наричат „Личност от тип С“. Този трети тип позволява на хората, които не се чувстват идентифицирани с описаните по-рано типове, да се впишат в дадена група.

Личност тип А
Познавате ли хора, които изглежда, че винаги бързат? Има ли някой от вашето семейство, пристрастен към работата си? Хората, които се вписват в този тип личност, са хиперактивни, енергични и великолепно продуктивни. Те биха направили всичко в името на работата си.

С всичко това личността от тип А се характеризира с конкурентоспособност, която ги кара да се опитват да бъдат по-добри от другите. Понякога това може да ги накара да се разходят по нервите на околните, за да постигнат това, което искат. Това може да доведе до голяма доза агресивност. Тя се проявява чрез задълбочаване на работата на другите и отказването на помощ на някого, който се нуждае от нея.

За хората с личност тип А работата е нещо основно и необходимо в техния живот.
Това е тяхното ядро, центърът на всичко.
Въз основа на това те понякога са студени или поне това е впечатлението, което създават. Те потискат емоциите си, демонстрират безчувственост са и винаги изглеждат корави и твърди. Понякога всичко това е фасада, за да потиснат ужасното чувство на несигурност. Без съмнение те са много податливи на страдание от стрес или безпокойство.

Личност тип Б

Хората, които се вписват в този тип, са много меки. Те не са склонни да се стресират лесно. Поради това те са склонни да закъсняват за дадено събитие, но не се изнервят за това. В тяхната вселена те притежават цялото време на света.
Хората с личност тип В също са големи любители на съня. Да стават рано или да спят по-малко от 8 часа, всъщност не се вписват в плановете им. Това ги кара да живеят много спокоен живот, без никакъв натиск. Те не се интересуват от състезанието, за да бъдат най-добрите. Те признават и приемат своите граници и се чувстват комфортно с това кой и какви са. Те нямат потребност да бъдат по-добри от всеки друг.

Хората с този тип личност приемат живота точно такъв, какъвто е, позволявайки на всичко да се носи по течението.
Една от най-великите характеристики на този тип личност е, че хората от него са склонни да бъдат много по-съпричастни и топли. Те нямат проблеми с общуването, тъй като привличат хората със своята очарователна усмивка. Освен това са много привлекателни поради голямото доверие, което вдъхват. Обикновено те имат голяма доза самочувствие.

Личност тип С

Този последен тип личност е най-противоречив, тъй като обхваща най-пасивните и подчинени индивиди. Хората, които се чувстват идентифицирани в тази група, се чувстват беззащитни пред определени стресови ситуации или неочаквани събития. Колкото и да се стараят, те не могат да не се чувстват безпомощни.

Това ги кара често да стават жертви на малтретиране и манипулация. Това е така, защото те изглеждат подчинени на заобикалящата ги среда и се възприемат като конформисти на предстоящото. Те не са способни да вземат решения и много се страхуват да го направят. Тяхната несигурност е много по-сериозна от тази на хората с личност тип А.

Хората с личност тип С страдат от непрекъснати емоционални блокове, които могат да имат отрицателни последици за здравето им.

Една характеристика на тази група е, че тези хора възпрепятстват емоциите си. Държат емоциите си вътре в себе си. По този начин те поглъщат гняв, разочарование, тъга и не успяват да ги изразят, за да намерят някакво облекчение. Това води до сериозни проблеми с депресията.

Така се предпазваме от отровните хора около нас

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X