Напишете дума/думи за търсене

7 признака, че си саморазрушителна личност

На теория всички ние търсим щастието и вървим по неговите стъпки и правила. На практика обаче много хора не следват тази схема. Точно обратното. Без да знаят защо, те правят неща, с които си навредят. Това ги прави саморазрушителни личности.
Специалистите смятат, че човек не действа саморазрушително, защото иска. Това, което обикновено се случва, е, че се чувства зле, но не успява да установи точно защо. Така че той развиват поведение, с което да нарани себе си.
Всички ние имаме тази не толкова светла страна някъде вътре в нас. Някои хора обаче превръщат това в своята основна личност. Това, което се случва със самоунищожаващия се човек, е, че той често вини чувствата, свързани с реални или измислени неща.

Кои са седемте най-забележителни черти на саморазрушаващия се човек?

1. Реагиране с тъга или раздразнение, когато се постигне нещо важно
Въпреки че изглежда странно, саморазрушителната личност усеща неразгадаема празнота, когато постигне важна цел. След като се борили усилено за постигане на нещо, в крайна сметка такива хора не могат да почувстват удовлетворение, когато най-накрая материализират желанията си.
Това, което изпитват, когато се сблъскат с тези триумфи, е известна тъга и понякога ярост. Те почти винаги се опитват да омаловажат своите постижения. Те заявяват, че е абсурдно да се чувстваш щастлив за такова глупаво нещо. Това е ясен знак, че някой се саморазрушава.

2. Провокиране на другите

Саморазрушителният човек обикновено е доста противоречив. Той не може да се откъсне от тенденцията да поражда противоречия. В екстремни случаи, ако другите казват „да“, той казва „не“. Ако другите казват „бяло“, той казва „черно“.
В спорове с околните не е необичайно той да стане вербално агресивен или да използва обиден език. След като бурята отмине, той изпитва ужасна вина, че е подбудил спора. Той също се чувства виновни за това, което е казал и как го е казал.

3. Не признава, че се чувства добре, дори когато е истина
За някой саморазрушител никога нищо не е достатъчно. Основната му трудност е да изпитва удовлетворение, особено с нещо, което е направил за себе си. Той се фокусира върху тъмното петънце върху белия лист.
Ако му се случи да се чувства добре или околните забележат това, той се дразни. Ще каже, че грешат. Може дори да се почувства разтревожен. Ще търси в себе си причини, за да спре да се чувства добре и да потвърди своята субективна позиция на дискомфорт.

4. Неизпълнение на обещания, които са от решаващо значение за постигане на собствените цели
Саморазрушителят се бойкотира. Той прави това по несъзнателен начин. Забравя за ключови срещи или греши времето, когато има важна среща.
Сякаш за него е наложително да избягва каквато и да е форма на благосъстояние, до която може да има достъп. Когато загуби големи възможности, поради тази привидна забрава или разсейване, той намира нова причина да продължи да се наказва.


5. Склонност да се жертва за другите
В случая на самоунищожаващ се човек този вид алтруистичен акт придобива друго значение. Изглежда, че той редовно пренебрегва себе си, за да подобри живота на другите.
С относителна лекота се отказва от благосъстоянието си, за да го предаде на друг. Той е в състояние да не остави нито стотинка за себе си, за да помогне на някой друг или да поласкае някого със скъп жест. Дълбоко в себе си той се чувства виновен за нещо, в повечето случаи въображаемо, и тази прекомерна щедрост е форма на наказание и изкупление.

6. Неотстояване на себе си пред насилието
Саморазрушителят не знае как да се защитава. Всъщност той не чувства, че има право да защитава интересите си. Има толкова ниско мнение за себе си, че смята, че не си струва да губи ресурси, за да избегне нараняване.
По един или друг начин този тип хора чувстват, че другите имат право да злоупотребяват с тях. Много от тези саморазрушителни поведения започват именно с някакъв вид насилие в ранна възраст. Така че те предполагат, че това е „нормално“.

7. Бойкот на функциониращи взаимоотношения
За саморазрушаващия се човек е трудно да установи ефективни връзки с другите. Дълбоко в себе си той е убеден, че не е достоен за любов или внимание. Понякога дори приятелство. Той се чувства така, защото не се оценява.
Ако по изключение установя добри отношения с някого, ще се почувства странно. Има незабележим вътрешен глас, който казва „нещо се обърква“.
Самоунищожаващият се човек страда много и кара другите да страдат. Понякога проблемът е толкова нерешим, че той живее в самота. Техният потенциал за растеж винаги е ограничен.

Морално насилие – що е то?

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X