Напишете дума/думи за търсене

Училищни конфликти – съвети за родители

След няколко дни започва учебната година, а с това светът на детските взаимоотношения става още по-сложен и противоречив, макар че много родители гледат на живота на децата в училище през розови очила. Освен приятелството и игрите, в училище има още обиди, спорове и конфликти. Как да реагирате адекватно и да помогнете на детето си, ако изпадне в конфликтна ситуация?

Със съученици

Причината за конфликт със съученици може да е обида, лъжа, злоупотреба, съперничество за авторитет, лична неприязън или обратното – симпатия, останала без ответна реакция. Освен това, децата често ненавиждат любимците на учителите. За щастие малчуганите най-често сами разрешават конфликтите помежду си, като постепенно трупат опит в общуването в колектив. Но при всички положения помощта от родителите е полезна.

За да научите детето на самостоятелност, не се намествайте в конфликта. Изключение правят извънредните случаи, когато без намесата на възрастен човек, ситуацията няма как да се разреши.

В повечето случаи е достатъчно спокойно да поговорите с детето и да му обясните, че в живота подобни сблъсъци на интереси ще го съпътстват постоянно и трябва да се научи да намира най-добрия път за разрешаване на проблема. Важно е да дадете възможност на ученика да вникне в мотивите за поведение на опонента си, да се постави на негово място. Така детето ще си направи изводи и за в бъдеще ще може да изглажда конфликтите без взаимни оскърбления и обиди.

С учител

Причини за този тип конфликтни ситуации може да е чувството за непълноценност и недооцененост на ученика или напротив – неговата грубост и непослушание. От друга страна, детето може да страда от завишените изисквания на учителя, непостоянството му в самите изисквания, неизпълнението на поетите от учителя обещания. В такава ситуация с разрешаването на проблема е в ръцете на възрастните. Тяхна е отговорността конфликтът да не се развие в сериозен проблем, като го погасят в началото. Дори и детето ви да не е право и да не спазва ученическите си задължения, в никакъв случай не му повишавайте тон, тъй като това ще предизвика ответна негативна реакция. Забравете за заповедния тон. Непослушният, неконтролируем или неуверен в себе си ученик може да се вдъхнови за работа, само ако вярвате в способностите му и винаги сте готови да му помогнете. Най-важното е родителите да умеят да изслушват децата си и да знаят, че всеки конфликт има своите дълбоки причини.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X