Напишете дума/думи за търсене

Особености на жената насилник

Когато говорим за насилници, почти винаги имаме предвид мъже. Те наистина са мнозинството. Въпреки това и жените насилници не са малко. Статистиката не е точна, но въз основа на някои косвени данни може да се предположи, че до 10-20% от мъжете са подложени на редовно психическо насилие.

Темата за психологическото насилие над мъже от жени не е много популярна в обществото. То по-често се опитва да култивира „истински“ мъже, считайки силата за антипод на слабостта като основен атрибут на мъжкото поведение. Една жена често е наричана „слабост“ във всеки смисъл и аспект. Така че мъжът, страдащ от „слаба“ жена, изглежда като пълен провал в очите на други мъже и вероятно ще бъде осмиван. Следователно той, съвсем очевидно, няма да бърза да признае факта на насилието над себе си.

Мъжете също плачат

От своя страна, жените насилници също не бързат да рекламират поведението си. Те предпочитат или да го скрият, или да го представят като съвсем естествено, което създава илюзията за благополучие в нейното семейство.

Обществото предпочита да не забелязва „женските“ мъжки проблеми - в края на краищата мъжете трябва да решават проблеми, а не да ги създават, тоест „ще се справят сами“.

Защо една жена се държи като насилник?

Като правило източникът на такова поведение се крие в основната система от идеи за живота, за хората, за отношенията, които обикновено са положени от родителите. Това включва идеи за семейните ценности, за ролята на мъжа като съпруг, възприятията за това какви са мъжете и ролята на жените в семейните отношения.

Една жена може да има твърдо убеждение, че е длъжна да има семейство, в което един мъж трябва да я издържа, да печели много, а тя да бъде домакиня. Ясно е, че има повече мъже с финансови трудности, отколкото мъже, които печелят добри пари. Така че проектът за идеално семейство може да не бъде напълно реализиран. Жената се разочарова, защото не е успяла да преизпълни всичките си планове.
Но да приемеш тази отговорност, означава да признаеш своята вина. И ако една жена не иска да е отговорна за това, тогава ще отговоря този, който не е могъл да реализира „перфектните” й мечти.

Ситуацията много често се влошава от идеята за мъжете като същества от втори клас, които трябва да се ръководят и които са нищо без жена. Като правило тук се реализира семеен модел, който момичето наблюдава по примера на собствените си родители или на близко фамилно обкръжение. В рамките на този модел идеята, че това е жена, която упражнява истинска, но скрита власт в семейството, може да работи. Това дава на една жена всеобхватна представа за правото й да упражнява контрол и да определя граници на партньора си във всички аспекти на живота му.

Жената насилник се отнася към съпруга си като нейна собственост. Това дава възможност да се реализира позицията за контрол на всички нива на семейния живот и на първо място на партньора.

По правило мъж, който е независим, самодостатъчен, с нормално самочувствие, няма да влезе в отношения с жена, която е твърде контролираща. Най-вероятно връзката ще продължи до момента, в който той почувства нарастващия натиск.

В същото време има мъже, които дори дават контрол над себе си на жена с известно удоволствие. В такава връзка дори може да намерите някаква странна хармония.

Основните проблеми възникват, когато мъжът не разбира веднага каква жена е срещнал, когато приема загатването на тиранията за сладки епизоди. Когато е готов да сподели своите „мъжествени“ сили с жена, но не очаква, че тя няма да уважава границите му. Може би до една подкрепяща, разбираща жена, той би могъл да разцъфне, но му липсва сила да издържи на натиск. С други думи, повечето хора реагират твърде късно на злоупотреба, не разбират смисъла на случващото се и факта, че те постепенно стават жертви.

Как точно жена насилник осъзнава своето влияние?

Поведението на жена насилник не се различава много от техниките, използвани от мъжете. Независимо от това променливите в използването на методите за влияние се проявяват чрез различията между половете и стереотипите на ролите в семейството.

Типични трикове на жена насилник

Обидни думи

Една жена може да упрекне мъжа за ниски доходи, да го сравни с по-успели приятели и съседи. Подчертава всичките му недостатъци, като прави проблеми от дреболии.

Регулиране на достъпа до тялото

Сексът често се превръща в награда за послушанието, а липсата му се превръща в наказание. Между другото, това е доста често срещана практика, дори и в отношения, които не се считат за такива, в които се случват злоупотреби.

Физическо насилие

Сред жените е по-често срещано морално насилие, въпреки че случаите на побой над партньор или други форми на физическо насилие не са рядкост и при тях.

Финансов контрол

Това е универсално средство за контрол на партньорите, активно използвано и от двата пола. Жената обикновено изисква цялата заплата и контролира разходите.

Ровене в пространството партньора

Жената насилник редовно претърсва партньора си за наличие на забранени предмети, бележки и други лични неща. Тя може да търси несъществуващи обаждания, съобщения, пари, доказателства за изневяра и прочее. За някои мъже в началото на една връзка намирането на основания за ревност може дори да е малко ласкателно, но с течение на времето това обикновено се превръща в унизителна процедура.

Доклад за местоположение

Жената насилник често звъни и кара партньора си да се обажда няколко пъти на ден. Понякога почти всеки час.

Планиране на времето

Една жена поема планирането на свободното време на мъжа, определя какво, как и с кого да прекара свободното си време. В някои случаи също така определя къде ще работи.

Изолация

Жената насилник се опитва да изолира партньора си от възможни източници на помощ, обективна информация, емоционална връзка с други хора, обвързвайки възприятието му за света върху себе си. За целта тя използва информация, отричаща другите, директни искания да спре да общува, а самата тя избира кръг от „подходящи” хора.

Чии роднини са по-важни?

Тъй като жената насилник определя рутината на живота, тя определя и комуникацията с роднините. По правило тя пренасочва време в полза на своите роднини, като прави посещенията им задължителни, а роднините на съпруга си, ако остане време за тях.

Деца и развод

Изнудването от деца се използва много често от насилници жени. Добре известно е, че при развода децата почти винаги остават с майка си.
Затова жена-насилник много често заплашва мъжа с развод и почти традиционната фраза „Никога няма да видиш децата“.

Ревност

Ревността е чудесен начин за психическо насилие и контрол. В крайна сметка, тя лесно прикрива злоупотребата с грижа, внимание, загриженост, ласкателство. В началото на връзката контролиращото поведение чрез ревност може да ласкае мъжа. По-късно, когато той се опитва да избяга от „грижата”, тогава жената, може да изиграе цяла постановка със сълзи на очите как той не я обича, предизвиквайки както вина, така и желание за утешение.

Изискването да се говори за всичко

Жената насилник изисква от мъжа да няма тайни. В същото време самата тя рядко споделя цялата информация, която я касае. Подобно изискване отслабва личността на жертвата, кара го да се чувства като дете, което не трябва да лъже родителя и допринася за формирането на вина в случай на нарушение на това споразумение.

Като цяло арсеналът на жена насилник е практически неизчерпаем и много често тя не се ограничава до няколко техники, а използва широк спектър от „поражение”, превръщайки живота на своя партньор в жив ад.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X