Напишете дума/думи за търсене

Заради какви пробойни в отношенията веднага трябва да си плюете на петите

Повече от 210 милиона души по света страдат от домашно насилие всяка година.

Тази цифра е чудовищна, както и фактът, че малтретирането не е единственият признак на токсична връзка. Изолацията и чувството на страх са сигнали, които не трябва да пренебрегвате и които ще ви накарат да се замислите дали да продължите с тези отношения.

Кои връзки са толкова отровни за вас, че носят само и единствено вреда на душата, сърцето и тялото.

1. Светът е за двама

Изолацията е един от начините да обвържете партньора си към себе си. Да убедите любимият, че на тази планета съществувате само вие двамата. На пръв поглед това поведение може да изглежда като знак за близост и обич, но нещата могат да се окажат по-сериозни и човекът до вас да се опитва да ви контролира по този начин.

С течение на времето може да станете зависими от вашата сродна душа и от доброволната изолация, в която се намирате, да ви попречи да изградите отношения извън връзката си.

2. „Ти си нищо!“

Трябва да помислите за връзката си, ако партньорът ви постоянно ви обижда, унижава или заплашва. Това поведение може да доведе до намаляване на самочувствието ви и да ви накара да повярвате в своята безполезност. И в един момент, без да забелязвате, ще започнете да вярвате, че заслужавате всички тези обидни думи и действия, които се изливат върху вас.

Това може да причини психологическа травма и да ви причини депресия. Не забравяйте, че емоционалната злоупотреба може да бъде предвестник на физическо насилие.

3. „Винаги грешиш“

Всички правим грешки, но това не е причина за постоянни критики. Вашият партньор може да прикрие осъждането на всяко ваше действие, криейки се зад обяснението, че е просто брутално честен и прям човек. Но в действителност това е атака и той се наслаждава да ви обвинява и има желание постоянно да изтъква вашите недостатъци. По този начин показва своето превъзходство и ви убеждава, че знае по-добре от вас как трябва да се правят нещата.

Критиката на другия намалява вярата ви у вас и ви кара да се съмнявате в правилността на вашите действия и решения.

4. „Ще направиш това, което ти казвам!“

Колко често партньорът ви кара да правите неща, които не искате да правите? Това може да бъдат директни изисквания, указания или забрани и често са постигнати чрез манипулация. Много е опасно, защото такъв тип връзка ограничава свободата ви и възможността ви да направите избор. По-често изборът е в полза на партньора ви.

5. „Не съм сигурен“

Ако вашият партньор непрекъснато променя вашите планове и създава несигурност в общото ви бъдеще, тогава може да почувствате, че той си играе с вас. Такива действия са продиктувани от страха за следващия етап от развитието на отношенията ви.

Честата смяна на нагласите на любимия ви за вас като двойка може да сигнализира за паралелна връзка или е знак за психиатрични разстройства на партньора ви.

       
ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X