Напишете дума/думи за търсене

Причини, заради които никой не може да живее без физическо докосване

Замислете се кога за последен път докоснахте някого, така че наистина да означава нещо този допир? Замислете се дълбоко. Хората забравихме как да общуваме чрез допир. Разбира се, ние от време на време даваме вяла прегръдка и целувка по бузата, но новите технологии преобърнаха начина ни на комуникация един с друг. Мислим си, че сме по-свързани помежду си, но това не е вярно. Екранът на смартфона или мониторът на компютъра никога няма да може да замени докосване по ръката или потупване по гърба.

Физическият контакт е от решаващо значение за нашето благополучие. Нека ви припомним някои от най-важните причини да не загърбваме прегръдките, целувките и погалването по косата.

От съществено значение е за процъфтяването на здрави отношения

Докосването в една връзка е жизненоважно за показване на емоции, за демонстриране на удовлетворение, щастие, чувство за безопасност и принадлежност. Изследователи на романтичните отношения са установили, че двойките трябва само да се държат за ръце, за да синхронизират мозъчните си вълни, сърдечните удари, дишането и облекчаването на болката.

Освен това докосването е толкова мощно, че може да предизвика биологични ефекти върху партньора ви. То кара мозъка да отделя окситоцин, известен още като хормона на любовта, благодарение на който ще се почувствате щастливи, удовлетворени и влюбени.

Докосването е толкова важно за бебетата, че буквално е въпрос на живот и смърт.

Дори когато всичките им основни нужди като храна, сън и смяна на пелени са изпълнени, изследванията показват, че бебетата, които са лишени от допир, може да умрат. Ако майката, бащата или който и да е друг възрастен в отсъствието на родителя не прегръщат, целуват, гушкат бебето достатъчно дълго, неговото развитие и психично здраве може да бъдат засегнати и да повлияят на качеството на живот.

Допирът е трансцендентен за физическото здраве и за емоционалното и умственото развитие.

То е ключ към психичното ни здраве

Тъй като сме социални животни, нашите основни нужди изискват докосване. По-голямата част от нашите социални взаимодействия са придружени от потупване по гърба, ръкостискане, прегръдка или поздравителна целувка, в зависимост от културата на обществото. Тези видове допир помагат да се развият отношения на доверие.

Може да бъде критично и за физическото здраве

Докосването отдавна е известно в китайската и индийската култура за лечение. Днес медицинските изследвания започват да доказват колко мощно може да бъде. Благодарение на допира може да се намали болката при пациенти с карцином или да намали тревожността при пациенти с деменция.

Прави мозъка щастлив

Тъй като мозъкът ни освобождава окситоцин, когато позволим на някой, който харесваме, да ни докосне, изпитваме щастие. Този хормон провокира понижаване на кръвното налягане и понижава нивата на норепинефрин - хормона на стреса, и в резултат на това се чувстваме спокойни и удовлетворени.

Как държим ръцете си с партньора? Това казва много за връзката 

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X