Напишете дума/думи за търсене

Езикът на тялото - жестовете, които издават чувствата

Необходими са само 3 минути и вече сте си създали представа за човека, с когото току-що сте се запознали. Помислете какво е важно за преценката ви – първият допир или начинът на ръкостискане, външният вид и облеклото, мимиките и жестове, интонацията и разбира се телесната миризма на вашия събеседник. Дотук все невербални знаци, които ви влияят в психологическа посока.

Специалистите по езика на тялото отчитат, че близо 93 % от информацията получаваме по невербален път, а едва 7% ни дават думите.

Как успешно да създадем добра представа за себе си?

Тайната на ръкостискането

Ръкостискане тип менгеме или вяло и безжизнено? Как подавате ръка на човека срещу вас е от съществено значение каква ще е настройката му за следващите разговори. Реално това е първият момент, в който събеседникът ви допуска в личното си пространство. Ако се почувства дискомфортно, може да нямате право на втори опит.

Затова поемете подадената ръка уверено, разтръскайте я на кратки интервали 3-4 пъти, придружете този жест с поглед в очите и усмивка. Важно е да знаете, че ръката се подава вертикално, което показва равнопоставеност. В случай че я подадете нагоре или надолу с дланта, това съответно означава желание за доминиране или обратното отстъпчивост. Ръката ви във никакъв случай не трябва да е изпотена.

Външният вид

Тук разковничето е спретнатост и умереност. Освен добре изглеждащите и чисти дрехи, не се изкушавайте да слагате ярък грим. Дамите трябва да се придържат към златната среда относно размера на деколтетата. В никакъв случай не се появявайте с неподдържани или мръсни обувки. Запомнете, че дрехите трябва само да подсилят впечатлението за вас, но не и да ви засенчат. Те са само декор, необходим, за да поставите впечатляващо вашата пиеса.

Мимиките и жестове

За тях можем да кажем, че са висшият пилотаж в невербалната комуникацията. Причината е, че те са канал за информация, който се реализира несъзнателно и трудно можем да ги контролираме. Можем обаче да спазваме няколко прости правила, за да не попаднем в собствения си капан.

Седнете, без да кръстосвате ръце и крака, защото ако го направите се затваряте за събеседника.

Избягвайте да докосвате лицето си, врата, ушите. Това издава неувереност и в някой случаи - даже желание да скриете истината.

Ако по принцип прекалено много жестикулирате, дръжте ръцете си, като се подпирате на маса или облегалките на стола.

Може да вземете химикалка в ръка, но не я насочвайте към събеседника и не си играйте с нея.

За дамите е абсолютно забранено да поправят прическата си или постоянно да навиват кичур коса. Така подсъзнателно издавате желание да влияете чрез предимствата на пола си.

Интонацията

55% от невербалната информация получаваме чрез жестовете, а 38% от интонацията. Именно интонацията, към която спадат междуметията и смехът, може да издаде дали сме спокойни, или не, дали сме настроени позитивно, и да съветваме, или напротив държим да доминираме. Тук ключът е да поставяме акценти на точните места, така че да бъдем правилно разбрани. Бърнард Шоу казва, че има хиляда начина да кажем „да” или „не”. Какво ще изберем зависи от ефекта, който търсим.

Телесната миризма

Разгледаните дотук елементи на невербалното общуване са преди всичко въпрос на добра подготовка. Впечатлението, което създаваме с аромата на тялото си обаче, не винаги зависи само от личната хигиена.

Потенето например или лошият дъх могат да са резултат от заболявания или прекомерна доза стрес. В повечето случаи ние дори не ги усещаме, а те за броени секунди разрушават доброто ни представяне. Затова е добре да имаме подръка ментови бонбони или дъвки, но преди това посетете зъболекар. Ще решите проблемите си по-трайно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X