Напишете дума/думи за търсене

Любопитни факти, които показват колко невероятно е женското тяло

Една от най-завладяващите характеристики на женското тяло е възможността им да раждат. Това, че жените могат да отглеждат друго човешко същество вътре в тях, не е единственото нещо, което ги прави толкова невероятни.

Ако разгледаме по-отблизо женския организъм, може да намерим множество други интересни факти, за които дори повечето дами може и да не знаят.

Едната гърда винаги е по-голяма от другата

Нито една жена няма абсолютно симетрични гърди. Разликата в техния размер може да бъде или невидима, или доста забележима, а причините за това да варират. Може да се дължи на разлика в обема на тъканта на гърдата, на размера, на формата на джоба на гърдата или дори еластичността на кожата на всяка гърда. Въпреки това няма от какво да се притеснявате, тъй като това е напълно естествено и нормално за женския организъм.

Тялото на жената се трансформира драстично по време на раждането

Раждането на човек е наистина трудна работа - всяка биологична майка може да потвърди това. Освен че изпитва ужасна болка, тялото на жената обикновено преминава през много различни промени. Едно от тях е дилатацията на шийката на матката. По време на раждането шийката на матката се променя от плътно затворен вход към напълно отворен изход за бебето. За да бъде готова за изтласкване на новороденото, трябва да се разшири напълно до 10 см, което всъщност е размерът на геврек. Но шийката на матката може да продължи да се разширява, за да даде възможност на главата на бебето и на раменете му да излязат от тялото й.

Жените се справят по-добре с болката
Жените наистина изпитват повече болка от мъжете - това е добре известен факт.
Някои проучвания показват, че жените и мъжете помни различно изпитаната болка. Докато мъжете са по-стресирани и свръхчувствителни, когато мислят за болката, която са изпитвали преди, жените са склонни да забравят за това по-бързо.
Прагът на болка при жените е 9 пъти по-силен, отколкото е при мъжете.

Наистина са добри с думите

Що се отнася до изразяването на себе си, никой не може да се сравни с жените. Има дори анатомично обяснение за това явление - жените имат по-големи фронтални и темпорални области на кортекса - мозъчен регион, за който се смята, че влияе на езиковите умения.
Жените също имат по-високи нива на FOXP2, известен още като "езиков протеин". Това голямо количество протеин помага на средностатистическата жена да изговаря около 20 000 думи на ден, което е с 13 000 думи повече, отколкото отронва средностатистическият мъж.

Имат по-голяма мускулна издръжливост
Някои изследвания показват, че жените може да правят упражнения, свързани с издръжливостта, с около 75% по-дълго от мъжете. Причината за това се крие в хормоните - смята се, че естрогенът при жените прави мускулите им по-устойчиви на умора.

Женската кожа е много чувствителна
Обикновено женската кожа е с 25% по-тънка от кожата на мъжете, което я прави много по-чувствителна при допир и други видове стимулация. За съжаление, тази функция има и отрицателна страна. Свръхчувствителната кожа по-бързо се сбръчква, тъй като губи колаген с течение на годините.

Настроението на жената зависи от нейните хормони
Повечето жени знаят всичко за симптомите на предменструалния синдром. Не всяка жена обаче забелязва, че тялото й се влияе от цикъла й всеки ден от месеца. Тъй като нивата на хормоните непрекъснато се променят в мозъка и в тялото, те променят нейния облик, нивата на енергия и чувствителност.

Жените често се чувстват по-дръзки около 10 дни след началото на менструацията и точно преди овулация. През тези дни те се обличат по-секси, за да изглеждат по-привлекателни за потенциалните сексуални партньори. Седмица по-късно, когато има повишаване на нивата на прогестерона, жените предпочитат да стоят у дома с гореща чаша чай и да се гушкат в леглото с любимите си хора.
На следващата седмица те обикновено са лесно раздразними и доста ревливи.
А настроението им достига най-лошата си точка 12-24 часа преди началото на цикъла им.

Преминават през юношеството два пъти
Вторият пубертет при жените, или перименопаузата, се случва през 40-те им години. Обикновено се характеризира с нередовни менструални цикли, нощно изпотяване и други неособено приятни неща, причинени от промени в нивата на хормоните. Хормоните на жената по време на този преход може да бъдат толкова неконтролируеми, че може дори да почнат да се държат като тийнейджъри.

Експерти са в разчитането на лица
Жените имат способността да четат лицата на хората, перфектно декодирайки техните емоции и чувства. Това им помага да бъдат по-съпричастни към другите и да общуват по-добре с тях. Освен това някои изследвания показват, че те имат перфектна памет за черти на лицето, така че внимавайте, че не е ясно кога тези физиономисти ще ви хванат в крачка с нечия чужда половинка.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X