Напишете дума/думи за търсене

Чип нос, светла кожа, сърцевидно лице - как различните народи разбират красотата

В Япония и Южна Корея жените често използват избелващи кремове, което прави козметиката една от най-големите индустрии в Азия.

Отделните култури и раси имат различни стандарти за красота. Затова някои народи се опитват да подчертаят белези на своята раса, като прибягват до пластичната хирургия или спазват древни традиции.

Едни от чертите, които най-много се харесват от японците, е светлата до бледост кожа. За изключителна красота се смята, когато жената изглежда като порцеланова кукла. Светлата кожа се асоциира от азиатците с чистота и една от най-силните индустрии е козметичната. През 2010 г. в Азия тя се изчислява на

10 млн. долара, защото често се използват избелващи кремове

Запазването на бледа кожа кара много жени в Япония и Южна Корея да крият лицето си от слънчевите лъчи с цел да се предпазят от нежелан тен. По южнокорейските улици често могат да се видят жени, които носят шапки с големи козирки или плажуващи с блузи с дълъг ръкав и панталон.

Друг белег за красота при азиатските народи е сърцевидната форма на лицето. Свиването на бузите до заострена брадичка се смята за особено привлекателно. Това кара някои японки и южнокорейки да прибягват до пластичната хирургия, за да оформят лицето си. Друга важна черта са големите изразителни очи. Те също са основна причина жените от Далечния изток да влязат в операционната зала.

Тези от близкия изток пък се подлагат най-често на ринопластика. Особено харесван в Иран е чипият нос при жените. За 2016 година в тази страна са извършени над

37 хил. операции на носа,

като това се равнява на близо 4% от всички ринопластики, извършени в света. Често, за да покажат, че са променили носа си, иранските жени дълго не свалят лепенката, която крие белезите от операцията. Дори някои умишлено си слагат лепенка, без да са ползвали услугите на пластичен хирург. Красивите черти на лицето са единственото, с което иранските жени могат да се похвалят, тъй като всекидневно са покрити от глава до пети с чадор.

Някои ирански жени си слагат лепенки на носа, дори без да са били оперирани.
Някои ирански жени си слагат лепенки на носа, дори без да са били оперирани.

Сред африканските народи на почит е пищното женско тяло. Заради глада сред голяма част от населенито в Африка харесвани са едрите жени. Пример за такава почит е Мавритания. Там представителките на нежния пол не са никак нежни. Репортаж на Би Би Си от 2004 година съобщава за ферми, в които угояват мавританските момичета. Родителите изпращат дъщерите си за няколко месеца да качат тегло и те

не излизат  оттам докато, не стигнат между 60 и 100 кг

Причината е, че дебелите жени в Африка символизират богатство и благополучие и от тях се очаква, че ще износят и отгледат здраво поколение. Фермите за угояване на момичета са една от традициите в Мавритания, които бавно умират. Според министерството на здравеопазването едва 11% от родителите карат дъщерите им да преяждат, за да качат килограми.

За много култури една от най-красивите части от женското тяло е шията. Едно племе обаче отдава особено голямо значение на дългия женски врат. Това са каяните, които населяват части на Тайланд и Мианмар. Още от 5-годишна възраст малките момичета от тези племена започват да носят месингови пръстени на шията. С нарастването им пръстените се увеличават. Издължаването на врата обаче е визуална илюзия. Това, което се променя при жените каяни, е ключицата. От тежестта на пръстените се деформират костите над гърдите.

Момичетата от племето каян започват да носят месингови пръстени на шията още от 5-годишни.
Момичетата от племето каян започват да носят месингови пръстени на шията още от 5-годишни.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X