Напишете дума/думи за търсене

Какво се случва, когато вагината провисне

Да, звучи стряскащо, но пролапсът на матката е нещо, с което се сблъскват не малко жени.

Матката „пропада” във влагалището и в много по-тежки случаи излиза извън вагината.
Очевидно е, че това е едно от най-ужасяващите неща, които могат да се случат на жена.

„Като цяло пролапсът е херния на тазовите органи до или извън вагиналните стени“, обяснява акушер-гинекологът от Лос Анджелис д-р Джесика Шнайдер. "При пролапс подкрепата намалява и тези органи могат да се изтласкат във влагалището."

Казано възможно най-просто, всички жизненоважни органи в областта на таза ви се държат здраво на място (през повечето време) от мускулите и тъканите в долната част на корема.
По време на бременност и раждане тези области са отслабени от натоварване на теглото в матката и ако не станат по-силни, всичко може да се „срути”.

Сякаш бременността и раждането не са били достатъчно тежки за тялото ви, гравитацията, възрастта и менопаузата могат да влошат нещата още повече.

Соред проучване, публикувано в списанието „Менопауза“, поне 50 процента от жените ще получат някакъв генитален пролапс след бременност.

Пролапсите могат да станат на всяка възраст и по различни начини. Жените с пролапс на матката често имат други изместени органи.

Цистоцеле е, когато пролапсът на пикочния мехур се разширява през вагиналния покрив, а ректоцеле възниква, когато ректумът се издуе през вагиналния под. Рискът от някакъв вид пролапс на таза се увеличава с възрастта, теглото и фамилната анамнеза.

Има много различни степени на тежест с пролапс, в зависимост от това докъде е „изпълзял” органът. Най-честият симптом е усещането, че нещо пада, което има смисъл, тъй като „нещото” наистина пада.

Някои жени могат да почувстват болка или дискомфорт по време на секс, а други напълно да не знаят, че нещо се е изместило, докато лекарят им не посочи това.

Въпреки това, едва ли бихте пропуснали, ако матката падне достатъчно ниско, за да може вагината да се изпълни напълно и шийката на матката да достигне отвора на влагалището.

"Някои жени се оплакват, че усещат изпъкналост във влагалището. Това, което пада, ще определи дали има дисфункции на урината, сексуалността или дефекацията", казва д-р Шнайдер.

Добрата новина е, че това състояние е обратимо.

Лекарите могат да обърнат пролапса с конци, мрежести стени или песарии и операции като вагинални или лапароскопски хистеректомии, които премахват матката и коригират други проблеми.

Други възможности за лечение на леки пролапси включват естроген, който придава на вагиналните тъкани сила и еластичност, и упражнения Кегел, които ще помогнат при инконтиненция и слабост на тазовото дъно.

Високи са шансовете да имате някакъв пролапс, особено ако сте раждали.
Телата ни правят странни и луди неща, но те са всичко, което имаме.
Затова се грижете за тялото си и бъдете чувствителни към начина, по който се променя.

И не чакайте, докато вагината ви изпадне от тялото, за да потърсите помощ.

6 начина вагината да бъде вечно млада

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X