Напишете дума/думи за търсене

7 вида фалшиви приятели

„Тези, които мислят, че са добри и услужливи, са същите, които от завист ви желаят зло.“

Лука Капиото

Фалшивите приятели са като тъмната страна на Луната. Първоначално те ни заслепяват със своята магичност и любезно внимание, но малко по малко виждаме онази друга страна, където нечитав персонаж се крие в кратерите. Това са личности, които без съмнение трябва да знаем как да се идентифицираме възможно най-скоро. В името на нашето емоционално здраве.

Често се казва, че приятелството е най-добрата съставка на живота. Любовта също е такава, няма съмнение, но това, което добрият приятел прави за нас, понякога надхвърля връзките на романтичните и семейните отношения. Материята на приятелство, изградена въз основа на емпатия, общи преживявания и силно доверие, е това, което ни дава източник на вечна енергия и най-вече качество на живот.

Въпреки това е неизбежно от време на време да се пресичаме с един от онези образци, толкова често срещани в много социални контексти. Където интересът и егоизмът се прикриват под прикритието на най-светлото приятелство. И ние попадаме в техния капан. Защото в нашата вродена невинност нито за миг не се съмняваме, че основната цел на всяко добро приятелство е да носи щастие, подкрепа и благополучие.

Докато накрая не се сблъскаме с душевна нечистоплътност и се появят разочарования, малки лъжи, постоянно презрение и още манипулации. Независимо дали искаме или не, трябва да се изправим пред един от онези фалшиви приятели, които трябва да пуснем възможно най-скоро от живота си за нашето собствено здраве и достойнство.

Видове фалшиви приятели

1. Социалният катерач
Един от първите фалшиви приятели, които обикновено срещаме в живота, е социалният катерач. Виждаме го в началното училище, гимназията, университета и, разбира се, в офиса.
Това са хора, които изграждат приятелски връзки само с една цел - да се изкачат по социалната стълбица. Обичайно е тези хора в ученическите си години да търсят близост до най-популярните или изявени ученици. По-късно, както и в контекста на работата, те няма да се поколебаят да унижават и манипулират, без да им мигне окото, за да се изкачат на по-висока позиция.

2. Приятел само в добро

Това е много добре познат тип фалшив приятел. Говорим за онези хора, които винаги са близо в дните на спокойствие и благополучие. Те са готови да бъдат с нас на всяко парти или ваканция. Когато обаче възникне проблем или ситуация и се нуждаем от тяхната подкрепа и интерес, те изчезват като вятър.


3. Глупакът, който те съди

Най-здравословните приятелства са тези, които ни осигуряват благополучие по всяко време. Тези приятели ни карат да се чувстваме добре с тяхната близост. Сигурни сме, че няма да ни съдят или критикуват и че, прекарвайки няколко часа с този човек, ще си тръгнем, чувствайки се по-добре, отколкото в началото на срещата.

Това обаче не се случва с фалшиви приятели. При тях е обичайно да се прибираме вкъщи, чувствайки се по-зле от преди. Тяхно хоби е да търсят и чоплят всеки наш провал, да привличат вниманието към всяка грешка, която допускаме (или не) и да ни съдят постоянно. Този тип динамика генерира значително емоционално напрежение.

4. Приятелят, който ти завижда 

„Винаги правиш нещата перфектно“, „кариерата не ми се случва, както твоята“, „винаги си такъв късметлия“. . . Този и други видове фрази са тези, които този вид фалшив приятел повтаря непрекъснато. С две думи, завиждат.
Ниското им самочувствие обаче води до много нездравословни взаимодействия и за двете страни.

5. Той иска животът ти да е добър, но не по-добър от неговия

Тази черта на фалшивия приятел е едновременно любопитна и често срещана. Проявява се, когато хора, които ни насърчават да преодоляваме препятствията, за да успеем, се дистанцират и проявяват дискомфорт, вместо да се радват за нас, когато имаме успехи.
Тази ситуация се дължи отново на ниското самочувствие. Този тип приятели винаги ще се чувстват по-удобно, когато са с нас, докато ние сме на тяхно ниво и в същото състояние.

6. Съперникът, маскиран като най-добър приятел
Ако купите последен модел мобилен телефон, този тип „приятел” ще си купи по-добър, независимо дали му е по джоба или не. Ако се спортувате, той ще се започне да посещава същата финес зала, за да подобри постиженията ви. Неговата цел е да бъде по-добър от вас във всичко, което правите.
Тези фалшиви приятели действат като ваш враг - онази преследваща и отмъстителна сянка, която ще се опита да се справи по-добре от вас във всяка област от живота ни.


7. Приятелят, който те манипулира

Манипулативният приятел е дискретен, но непримирим образец на фалшиво приятелство. Почти без наше знание, той ни закрепва за нишките си като марионетка, за да може да ни манипулира по желание. Понякога ще се прави на жертва, понякога ще си послужи с емоционално изнудване, заедно с други измами и стратегии, за да ни държи в ръцете си, така че да получава това, което иска, по всяко време.

Зодиите, които не търпят фалшиви приятели

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X