Напишете дума/думи за търсене

Как да прекратим токсичното приятелство

Има отношения, които за нищо на света не искаме да прекратяваме. Има и такива, които е по-добре да не си причиняване. Особено когато става дума за романтични връзки или за приятелства. Кои са ефективните начини да оставим някого зад нас, без това да ни струва толкова много.

1. Научете се да поставяте граници 
За да се откажем от приятелство, което не си струва, е важно да знаем нещата, за които не сме склонни да преговаряме.
Когато успеем да запазим твърда позиция по отношение на нашите идеали и принципи, ще сме наясно, че е най-добре да се отдалечим от онези, които не отговарят на същите критерии.

2. Изразявайте се твърдо
Настойчивата комуникация е важен ресурс за тръгване от лошите приятелства. Когато изразяваме ясно своите решения, ние се чувстваме спокойни. Става въпрос за това да не потискаме необходимостта да приключим едни отношения, които са токсични за нас.
Да се изразяваш категорично, означава също да се поставиш на мястото на другия човек и да разбереш, че той може да не е съгласен с решението ти да се дистанцираш. Бъдете кратки и уважителни, когато обяснявате мотивите си.

3. Разтоварете се, преди да се дистанцирате от токсичното приятелство
Преди да говорите с приятеля, от когото искате да се дистанцирате, е добре да се разтоварите вербално с друг човек. Целта е да предотвратите емоциите в неконтролируеми по време на разговора и всичко, което може да завърши с конфликт.

4. Визуализирайте момента на разговора
Визуализацията е свързана със създаването на вероятни сценарии в съзнанието ни, подобни на тези, които биха могли да възникнат по време на разговора. Така ще бъдем по-малко изложени на изненадващи ситуации.
Когато поддържаме контрола в напрегнати ситуации, можем да се измъкнем по-добре от тях.

5. Уважавайте мнението на отсрещния
Вероятно другият човек няма да хареса решението, което сме взели. Трябва обаче да сме твърди в подхода си.
Това не означава, че трябва да принуждаваме отсрещния да мисли като нас. Важно е да приемете гледната му точка.

Може ли токсичното приятелство да престане да бъде отровно?
Невинаги е необходимо да се дистанцираме от хората, понякога отношенията могат да се подобрят.
Не е нужно да се съгласявате за всичко с приятелите си, но трябва да приемате различията помежду си, доколкото е възможно.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X