Напишете дума/думи за търсене

Имате ли токсична работа? 6 обезпокоителни признака

Прибирате ли се вкъщи и се чувствате неспособни да се изключите от работата си? Може би бленувате отношения с колегата ви от финансовия отдел или за онзи проект, който трябва да завършите? Усещате ли се, че не може да спрете да мислите за доклада, който трябва да представите утре? Е, може би е време да помислите дали не сте издърпали късата клечки и нямате отровна работа.
Какви са предупредителните знаци, че работите на токсично място?

Вие сте на линия 24/7

Все още ли проверявате работния си имейл, когато се приберете вкъщи, през почивните дни или на празници? Позволете си да се отдалечите от технологиите и да се насладите на свободното си време.

Помнете, че трябва да работим, за да живеем, а не да живеем, за да работим. Ако сте на работа, която ви поробва 24 часа в денонощието, нещо трябва да се промени. Опитайте се да се отървете от тази зависимост малко по малко. Пробвайте за изключите телефона веднага след работа или да не отваряте имейла си, освен ако не сте в офиса. Сънят ви също ще се подобри.

Лоша работна среда
Невъзможно е да се разбирате с всички, но ако повечето ви колеги са негативни, коварни, депресирани или завистливи хора, дали имате място сред тях.
Лошата работна среда може да съсипе дори компания от най-високо ниво. Това не е маловажен въпрос. Може да се превърне в нещо, което отвън изглежда като идеално работно място в наистина токсично. Бягайте от емоционални вампири.

Безкрайни служебни ангажименти
Тежкото натоварване не трябва да трае години. Ако приключвате важни задачи и проекти, но списъкът ви с отговорности и ангажименти не намалява, нещо не е наред. Или други са добавили задачи в чинията ви без ваше знание, или трябва да съобщите, че имате нужда от почивка.
Всеки се нуждае от по-малко стресиращи периоди на работа понякога. Особено след месеци на силен стрес.

Шефове, които тормозят 

Те открито се подиграват на служителите и слабо се интересуват от разговори с хора на тяхно подчинение. Тормозителите те дискредитират наляво и надясно, постоянно ти крещят, позволяват си да те унижават насаме и публично...
Да, имате шеф на тормоз. Тъй като изобщо да го игнорирате е невъзможно, поставете емоционални граници. Станете огледало - отразявайте думите на шефа си и не позволявайте те да потъват във вас.

Отхвърляне на разликите

Ако във вашата работа има дискриминация въз основа на пол, възраст, религия или сексуални предпочитания, това е токсична работна среда. Ако ситуацията стане наистина непоносима, наложително е да се действа. Кажете на прекия си началник или на някого от «Човешки ресурси”, за да могат да предприемат действия. За съжаление, ситуацията може да остане същата или дори да се влоши. В този случай може да потърсите помощ и правен съвет.

Разбира се, ако сте били помолени да подправяте документация, ако сте били свидетели или сте били жертва на сексуален тормоз или друг вид насилие на работното си място, вашата работа е не само токсична, това поведение е престъпно.

Няма сигурност на работното място
Ако сте във фирма, в която няма възможности за придвижване нагоре и няма реална кариерна пътека за работниците, вашата компания се фокусира повече върху собствените си интереси. Правейки това, се пренебрегват нуждите на служителите.
Освен това проблемът се усложнява, когато няма отдел или група хора, отговарящи за социалните привилегии на работниците.

5 знака, че сме на ръба на бърнаут

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X