Напишете дума/думи за търсене

Възможно ли е да оглупеем от стрес

Ако бягате от мечка, добре е да ви е страх, защото така ще тичате по-бързо. Ако обаче сте на интервю за работа и изпитвате същия силен страх, това може да ви коства желаното работно място.

Макар че малко нервност може да повиши когнитивната ни ефективност, периодите на интензивен стрес по същество ни превръщат в неандерталци: амигдалата, известна като центъра на страха в нашия мозък, претърпява промени – нещо подобно се случва например, когато говорим за аутизъм. Променената структура или функция на амигдалата е свързана с почти всяко невропсихиатрично състояние - от тревожност и биполярно разстройство до шизофрения. Тоест, когато сте под силен стрес и изпитвате дълго време страх, вашият коефициент на интелигентност рязко пада. Вашата креативност, чувството ви за хумор - всичко това изчезва. Оглупявате.

За съжаление от почти една година всички се намираме под постоянен стрес и това няма как да не се отразява на психиката и на интелекта ни.

Как да действате в момент на страх?

Сигурно сте чували, че дишането е добър начин да се успокоите, ако сте стресирани. Но знаете ли причината то да работи толкова добре?

Дълбокото диафрагмално дишане е мощна техника за намаляване на безпокойството, тъй като активира реакцията на релаксация на тялото.

Дишането помага на тялото да премине от реакция „борба или бягство“ на симпатиковата нервна система към спокойната реакция на парасимпатиковата нервна система.

Друг начин да преодолеете страха е да започнете да се излагате постепенно на нещата, от които ви е страх, така че да не са ви толкова непознати.

Ако се опитвате да се чувствате комфортно при преговори, публично говорене или други плашещи дейности, психолозите често препоръчват експозиционна терапия. Това обикновено се прави в поредица от стъпки, като се започне с относително ниско ниво на ангажираност със страховитата ситуация и се увеличи нивото с всяка стъпка.

Ако например ви е страх от кучета, може да започнете с това да наблюдавате куче от далече и постепенно да го доближавате. Може да не стане за един или два дена, но ако сте постоянни, няма да разберете колко скоро вече ще сте до кучето и ще го галите със спокойствие.

Ако става дума за страх от коронавируса, най-добре е да спазвате мерките, да носите винаги маска, когато сте сред хора извън семейството и да не четете в интернет какво се случва в интензивните отделения. Четете хубави книги, гледайте качествено кино, хранете се здравословно, правете всеки ден упражнения, отглеждайте цветя, домашни любимци, говорете с приятели по телефона или в Zoom (но не и за кризата!) и мечтайте!

10 неща, които хората с тревожност трябва да правят всеки ден

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X