Напишете дума/думи за търсене

Имаме ли нужда от нутрикозметика

Твърдението, че истинската красота идва отвътре, още в древността е карала хората да се стараят да я постигат чрез натурални хранителни вещества.

Да изглеждат добре и да се чувстват млади, е важен приоритет и днес за много хора.

Използването на хранителни съставки като продукти за красота, здраве и добър външен вид възниква през 80-те години на миналия век и ражда направлението в козметиката, наречено нутритерапия.

Нутрикозметичните продукти се появяват на пазара и стават популярни първоначално в Япония, а след това в Европа и останалия свят.

Физическата красота зависи от това доколко здрав и балансиран е нашият организъм. Това включва емоционалното ни състояние, начинът, по който се храним, физическата ни активност.

На никого не е спестено вредното влияние на замърсения въздух, некачествената храна, UV-лъченията, стресът, които нарушават хармонията и баланса в организма.

Първите бръчки се появяват до двадесет и петата година, а след около десетина години се очертават и трайните мимически бръчки. Възстановяването на кожните клетки физиологично се забавя във времето и използването на външни козметични средства не осигурява нужния ефект на младата кожа.

Приемането на микроелементи и биологичноактвни естествени субстанции позволява необходимите вещества да достигнат в дълбочина до дермата и да забавят стареенето.

Хранителните добавки и нутрикозметичните продукти са нов клас грижа за тялото. Те не са лекарства. Приемат се през устата под форма на таблетки, капсули или течности, а не се прилагат локално като традиционната козметика.

Осигуряват вътрешна подкрепа на кожата чрез възможностите на хранителните вещества да проявяват по-ефективни свойства от тези на козметичните продукти.

Нутрипродуктите се делят на средства на такива за:

- отслабване - без драстични промени в теглото, разумно и здравословно, със съхраняване на постигнатото във времето. o за подобряване състоянието на косата и ноктите - стимулират растежа, възстановяването, обема, подхранват корените, при ноктите подобряват твърдостта, намаляват чупливостта и разслояването.

- грижа за кожата - за подмладяване, отстраняване на пигментации, осигуряване на еластичност и хидратиране, намаляване на бръчките, предпазване от UV-лъчи, за добър тен.

- общо поддържане на организма - поддържането на перфектен външен вид и стройна фигура се осигурява също с прием на нутрикозметични хранителни добавки.

В състава на нутрикозметичните продукти се включват активни вещества с голям ефект за поддържане на физическо здраве и по-млад външен вид витамините А, D, Е, С, фолиева киселина, биотин, пантотенова киселина;

коензим Q-10;

минералите цинк, мед, магнезий, желязо, хром, селен;

важни ензими като бромелаин, папаин;

антиоксидантите каротеноиди, ликопен, лутеин, зеаксантин, астаксантин;

флавоноиди - кварцетин, рутин;

аминокиселини- L-карнитин, лизин, глутамин;

полиненаситени мастни киселини омега-3, омега-6;

растителни екстракти;

биологично активни субстанции - хиалуронова коселина, колаген.

Приемането на допълнителни хранителни елементи ускорява кръвообращението и помага да изчистим тялото си от токсини. Благодарение на удивителната способност на тялото да се регенерира, когато получава нужните му хранителни вещества, физическа активност и почивка, то възстановява и обновява увредените клетки и по естествен начин вътрешната хармония намира външно проявление. Нутрикозметиката не прави излишни, а сполучливо допълва и подсилва действието на традиционните козметични средства.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X