Напишете дума/думи за търсене

Знаци, че сме на ръба на нервен срив

Нервен срив не е клиничен термин от медицината и не характеризира конкретно заболяване. По-скоро той е предвестник на депресия и други психически разстройства. Най-уязвими са хората между 35 и 45 години. Този възрастов период е свързан с най-голяма тревожност, тъй като децата все още се нуждаят от подкрепа, родителите остаряват и изискват грижи, а задълженията на работното място изчерпват много време и енергия.

В условия на стрес, умора и напрежение човек може да изгуби контрол над своите емоции под въздействие на външен дразнител или обстоятелство - загуба на вещ, задръстване в уличния трафик, дребен конфликт. Според специалистите една-единствена ситуация не би могла да предизвика срив. Обикновено дразнителите се натрупат до определена критична точка, когато нервната система вече не е в състояние да се справя с тях. Реакцията е внезапен изблик на гняв, неочакван смях или сълзи, възможен е и временен ступор.

За да предотвратите нервен срив, е важно да познавате предупредителните му знаци и да вземете навреме мерки. Един от сигналите е усещането за умора. Липсата на енергия идва в резултат от продължителен стрес, който действа като физическо претоварване. Успоредно се наблюдава и емоционално изчерпване. Чувствате се нетърпеливи, мрачни, необяснимо тъжни, по-лесно се разочаровате. Имате усещането, че в други етапи от живота сте се справяли по-успешно с проблемите.

Когато високите нива на стрес се задържат продължителен период, започва да страда и имунната система. Тялото става податливо на настинки, грип и други заболявания. Социалната изолация също е тревожен знак. В състояние на напрежение и умора намалява потребността от общуване и човек избягва контактите дори с близки и приятели. Появява се нежелание и страх от емоционално обвързване. Прагът на търпение към околните спада и настъпва постепенно затваряне в себе си. Освен това човек губи способността да вижда причините за нарушените връзки с хората от близкия си кръг.

Друг белег за приближаващ нервен срив е по-песимистичната нагласа към живота - очакванията са свързани със страх и тревожност и е почти невъзможно да се погледне на нещата от по-добрата им страна. Човек трудно организира и планира задълженията си. Не може да определи приоритетната дейност - откъде да се започне и какво да се свърши най-напред. Това е подсъзнателна защита на организма срещу нервен срив. Но понижената ефективност на работното място, към която се причислява и честата липса на концентрация, би могла да предизвика проблеми и да задълбочи състоянието. За опасност от т.нар. прегаряне сигнализира и рисковото поведение на човек по отношение на самия себе си - неглижирането на лични потребности, липса на грижа за здравето.

Ако не вземете мерки за предотвратяване на нервния срив, има опасност да навредите на околните, а също и да изпаднете в продължителна депресия. Опитайте да преразпределите натоварването и да включите близките си хора в изпълнението на всекидневните задължения. Вземете си отпуска или дори си потърсете друго работно място. Консултирайте се с психотерапевт, който ще ви помогне да изясните причините за вашето състояние и да промените начина си на живот.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X