Напишете дума/думи за търсене

Знаци, с които разпознаваме токсичните отношения от самото начало

Ако се влюбвате на секундата, без наистина да познавате обекта си на желание, ако не може да спрете да мислите за някого след първата среща, ако настроението ви зависи изцяло от това дали той ви се е обадил днес по телефона , значи сте склонни към нездравословна емоционална зависимост.

Обикновено това е черта на хора, които не изпитват достатъчно любов към себе си и изпитват нужда да я търсят извън тях. За съжаление, това е предпоставка за влизане в порочен кръг от токсични връзки, от които трудно се намира изход.

Емоционално зависимите хора поставят партньора си на пиедестал и градят целия си живот около него. Те се опитват или напълно да контролират партньора си, или играят ролята на жертвата, докато всъщност изпитват удоволствие от собствените си страдания.
Истинската любов и емоционалната зависимост са различни неща и е важно да ги разграничавате.
Кои са тревожните знаци, които показват началото на нездравословна любов и връзка? Не си позволявайте да попадате в капана на токсичните отношения.

Веднага си мислите, че сте намерили любовта на живота си
Има хора, които са много влюбчиви и след първата среща са убедени,
че това е перфектният човек, когото са чакали цял живот. За съжаление, често се оказва, че това не е така. След като се срещнете с някого, който кара да маршируват мравки с каски в корема ви, изчакайте известно време, докато се охладят първоначалните ви страсти, за да видите как се чувствате.

Прекалено много идеализирате партньора си
В началото на връзката е важно да слушате повече, отколкото говорите, а ключът е да слушате внимателно. Ако любовният ви интерес небрежно каже: "Аз не съм най-лесният човек", тогава най-вероятно, той ви дава преднина за нещо, което знае за себе си, което още не сте разпознали у него. Ако нещо е споменато дори по най-небрежния начин, не го пренебрегвайте.

Пренебрегвате приятели, за да зарадвате партньора си
Не пренебрегвайте приятелите си, когато влезете във връзка. Освен това, когато се виждате с тях, не им надувайте главата само и единствено за човека, в когото сте влюбени.
Не забравяйте, че вашите приятели също имат мнение и усещания за вашия любим, които може да са доста по-различни от вашите, тъй като мислите им не са замъглени от емоции. Затова е по-добре да запознаете партньора си с приятелите си в началото. Може би те ще забележат нещо, което не сте видели и ще ви предупредят, че има шанс да затънете в токсична връзка. Ако партньорът ви не иска да ви запознае с близките си хора, това е предупредителен знак, че не смята, че връзката за сериозна.

Забравяте за хобито си
Не забравяйте за любимите си занимания и интереси. Ентусиазираният и активен човек, който се интересува от много различни неща, е доста привлекателен като партньор. Не правете любимия човек център на вашата вселена. Не е справедливо нито спрямо вас, нито спрямо партньора ви, ако сте напълно зависими от него. Със сигурност от това няма да спечели вашето щастие и благополучие.

Затваряте си очите пред тревожните сигнали
Обърнете внимание на всякакви чувства, съмнения и подозрения, които може да имате. Ако нещо в поведението на вашия партньор ви смущава, не се колебайте да се обърнете към проблема веднага. Не се надявайте, че любимият ви ще се промени сам.

Безрезервно се доверявате на мнението на партньора

Ако изведнъж се хванете да правите нещо, което никога не бихте направили преди само защото партньорът ви е оказал натиск върху това, това е лош знак. Замяната на убежденията ви с тези на вашия любим означава, че губите значителна част от себе си и изневерявате на това кой сте.
Рискувате да станете сянка на другия и това не само ще доведе до редица здравословни проблеми, но ще накара партньора да загуби интерес към вас.

Невероятно ревниви сте към всяко малко нещо
Нещастните преживявания в миналото или страхът или самотата не трябва да се отразят на настоящето ви. Причините за вашата ревност реални ли са или са плод на въображението ви? Възможно е прекомерното чувство на ревност да ви изложи на риск да загубите партньора си не заради някой друг, а заради вас самите.

Не издържате, когато партньорът ви не е наоколо
Искате да прекарате цялото си време с любимия. Въпреки това не забравяйте, че има неща, които може да правите сами. Оставете малко здравословно пространство между вас и партньора си, ако не искате да се задушавате един друг.

Оправдавате ужасното поведение на партньора
Когато сме влюбени, сме склонни да сме слепи за всичко, което не е идеално у другия. Струва си обаче да обърнете внимание на малките неща в поведението на партньора си спрямо вас и околните, защото това, което може да не забележите заради розовите очила на любовта, може да бъде изключително важно по-късно в отношенията.
Ако вашият партньор се държи любезно и внимателно към вас на първата ви среща, но изведнъж започва да вика на сервитьора, това е предупредителен знак. Когато фазата на медения месец в отношенията ви премине, не е изключено да ви се налага да слушате обидите на партньора си.

Не може да казвате „Не“
Може ли да казвате „не“ на партньора си? Не е нужно винаги да приемате всичко, което предлага той. Не се колебайте да отказвате покани за партита, които не ви интересуват, събития, които не отговарят на вашия график, или предложения, които смятате за неподходящи. Няма причина да се съгласявате на нещо, което не искате да направите само защото не искате да обидите човека до вас.


Какво да правите, когато се чувствате притеснени и емоциите ви са на път да превземат?

Психологът Олга Чиж дава прости съвети как да си помогнете, когато емоциите и чувствата буквално ви затрупат.

1. Не делегирайте отговорността за емоционалното си състояние на партньора. Вие сте единственият човек, отговорен за това.

2. Не се обсебвайте от това какво прави любимият ви, какво означават думите му, как да разберете действията му и т.н. Не позволявайте на негативни фантазии и спекулации да ви измъчват.

3. Намерете удобно място в тялото си и мислено поставете „вътрешен наблюдател“ в тази област. Това е част от вас, която ще запази обективността във всяка ситуация и няма да позволи емоциите да се възползват от вас. Огледайте се и вижте ситуацията през очите на „вътрешния наблюдател.“ Ако се чувствате емоционално претрупани, не забравяйте, че чувствата, които изпитвате към партньора си в този момент, не определят цялостта на живота ви.

4. Какво може да ви развесели и разсее от натрапчивите мисли за партньора ви? Чаша кафе, добър филм или книга, упражнения, гореща баня, разговор с приятел...

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X