Напишете дума/думи за търсене

В омагьосания кръг на емоционалното хранене

След пореден нервен ден, още преди да се усетиш къде си, стърчиш в кухнята самотно и дъвчеш спасителното парче пица от вчера. Дори не помниш кога успя да го направиш. Не си само ти.

Наричат го емоционално хранене или хранене под стрес.

Проблем на съвремието, който ни поглъща бавно и неусетно. Изобщо идеята за осъзнато хранене – базирано единствено и само на чувството за глад, се оказва недостижима цел за мнозина. Защото в ерата на стреса, повечето от нас хранят не глада си, а емоциите.

Емоционално меню

Когато си тъжен, хапваш шоколад? Истината е, че както положителните, така и отрицателните емоции могат да променят поведението по отношение на храненето. А в последната година е твърде лесно да си намериш причина да удариш дъното на кутията със сладолед – пандемия, страх, трудности в бизнеса, хоум офис и деца наоколо… Колко пъти се случи да хапваш нервно, гледайки новините? Или ей, така да разрушиш монотонността на работата от вкъщи, с разходка до хладилника?

Редица проучвания показват, че стресът може да повиши нивата на грелин (хормонът на глада, който се отделя най-вече в стомаха, но малки количества се произвеждат и в тънките черва, панкреаса, надбъбречните жлези и мозъка) и стимулира отделянето на допамин в мозъка, сигнализирайки на тялото, че иска да яде. Затова когато се чувстваме стресирани, логично е да усещаме и по-силен апетит. Проблемът е, че често неконтролируемият глад върви ръка за ръка с нередовното хапване - обикновено на крак, с пакетирани, бедни на ценни за тялото хранителни вещества. Опасната комбинация води до неприятни състояния и продължителни неразположения като гастритът, язвената болест, нередовен стомах, колит и др. 

Има ли изход? Начинът, по който контролираме реакцията си на стрес, може да помогне и за предотвратяване на преяждането и последващите проблеми с храносмилателната система. Но за това трябва първо да осъзнаем грешките си:

Не слушаме тялото си

Една от основните причини за емоционално хранене или преяждане поради стрес е просто непризнаването на стреса. Един от най-добрите пътища за избягване на този тип хранене е да осъзнаем колко наистина сме гладни. И дали това, което чувстваме наистина е глад. Отначало това е трудна задача, но да се научиш, да разбираш колко наистина си гладен може да бъде изключително важно за цялостното здраве на организма.

Как? Запитай се колко си гладен? И оцени глада си по скалата от 1 до 10, като 1 е, че си толкова сит, че трябва да разкопчаеш копчето на панталона, а 10 – че си толкова гладен, че може да припаднеш. Голямата цел тук е да балансираме усещането си за глад между 4 и 6 по всяко време.

Важно е да се отбележи, че умората и жаждата, подобно на емоциите, отключват същите хормони, които ни карат да усещаме неистово чувство на глад. Това е така, защото симптомите на дехидратация, като умора и замаяност, могат да се припокриват с тези на глада.

Липса на сън

Качественият сън е от решаващо значение за управлението на стреса, поддържането на здравословно тегло и цялостното здраве на организма. Дефицитът на сън може да причини смущения в хормоните кортизол, грелин и лептин, което да доведе до хранене под стрес.

Освен сънливостта през деня, проучванията показват, че липсата на сън увеличава симптомите на тревожност, депресивното настроение и повишава употребата на алкохол.

На ръба на бърнаут

Поредна важна презентация? Авторитарен шеф? Незатоволителни резултати в работата? Всичко това е огромен стресиращ фактор за много хора. Стресът увеличава хормона кортизол, което ни кара да се чувстваме по-гладни и да жадуваме за най-лошите въглехидрати. Ето защо много хора се прибират вкъщи, след дълъг ден и първо посягат към замразената пица или остатъците от пържен ориз с пиле от вчера.

Прекъсни навика, като създадеш по-добра рутина! Събуй обувките си, преоблечи се, изпий чаша вода и приготви здравословната вечеря, която по-рано планира. Всичко това ни дава време да премислим и оценим истинското си ниво на глад, като в същото време взимаме по-спокойни и осъзнати решения.

Важно е да знаем, че храните, които ядем под стрес, също могат да създадат допълнителен стрес върху тялото и да ни накарат да жадуваме за още и още джънк фууд.

Още няколко бързи трика за справяне с емоционалното хранене под стрес:

По-малко кафе. Да, време е да кажем не на онази спасителна и ударна доза следобедно кафе, която привидно ни държи в кондиция, но реално ни прави по-нервни и склонни към конфликти. Кафето не гони умората, а само я притъпява. Закратко. Установено е също, че кофеинът има ефект върху кортизола – освобождаването на този хормон стеснява артериите и увеличава сърдечната честота, което може да предизвика чувство за глад (по-специално към въглехидрати) и да даде сигнал на тялото да трупа мазнини.

По-малко бисквитки, бонбони и газирано. Повече плодове и зеленчуци. Тези бързи храни са заредени с изкуствени подсладители, които могат да увеличат стреса в тялото. А всички знаем, че когато сме под стрес, жадуваме за нездравословна храна.

Движение, движение и пак движение.

Довери се на природата. Детокситерра и Гастротерра са изцяло билкови формули, които могат да бъдат отличен помощник за първата голяма крачка в желанието да си върнем здравето и баланса в живота.

Gastroterra За преодоляване на проблеми на стомашно-чревния тракт.

С нежното и синергично действие на билките в състава си Гастротерра се справя с неприятните симптоми на подут и нервен стомах, тежест и газове в корема. Има болкоуспокояващо, детоксикиращо, противоспазматично, противовъзпалително и газогонно действие. Повлиява отлично при заболявания като язва, гастрит, колит и други стомашно-чревни неразположения.

Detoxiterra (линк: https://terrapia.bg/shop/detoxiterra/ ) За детоксикация на организма. Хранителна добавка с комбинирана биоактивна формула от билкови екстракти за пречистване на организма. Мощни антиоксиданти с доказано детоксикиращо и стимулиращо въздействие върху организма. Подобрява кръвообръщението и спомага за изхвърлянето на токсините. Благоприятства добрите нива на холестерола и нормализира нивата на кръвната захар.

С гарантирано немско качество от Biohealth International GmbH. Растителна капсула, подходяща за вегани.

Научете повече на www.terrapia.bg

Снимки: terrapia.bg и Pixabay

X