Напишете дума/думи за търсене

Как да засилим концентрацията си

Случвало ли ви се е в дъждовен ден да се взирате през прозореца и да мечтаете как сте на плажа през лятото, докато всъщност часовникът тиктака и срокът за проекта ви е след малко?

Това е липса на концентрация – нещо, което всички изпитваме в даден момент. Най-лошото е, че тази липса засилва нивата на вашата тревожност и стрес.

Има множество причини за сте потърпевш. Липса на сън, диета, тревожност, стрес и дори глад – това са само няколко от причините да не можете да се съсредоточите. Но добрата новина е, че има много начини да си помогнете.

1. Накъсайте деня си в 30-минутни слотове
Разбиването на деня на по-малки, по-фокусирани слотове ви помага да поддържате концентрацията си по-дълго.
То е като залог, че през това време ще работите само над една задача и нищо друго няма да ви разсейва.

Този подход не само разбива деня ви на управляеми периоди, но и намалява работата, необходима за по-значими задачи.

Планирайте няколко минути почивка между всеки слот.

2. Използвайте таймери
Използването на таймери, които да ви помогнат да останете фокусирани, е лесен начин да управлявате времето си. След като започнете задачата, над която искате да работите, задайте таймер за колко време искате да работите над нея.

Ако задачата е голяма, не задавайте таймер, който продължава цялата сутрин, тъй като това е твърде дълго, за да сте изцяло съсредоточени, без да се разсейвате. Разделете времевите интервали на по-малки периоди.

Кликнете върху старт на таймера, когато сте готови, и не спирайте, докато този таймер приключи. Може да използвате таймера на телефона си или този в Google.

3. Записвайте си идеите
Едно от предимствата да бъдете интензивно фокусирани е, че вашият мозък може да стане наистина креативен, затова в него се появяват нови идеи, мисли и действия. Въпреки че това е чудесно, може да навреди на концентрацията ви върху текущата задача, над която работите.

Затова имайте винаги бележник и химикалка до вас и записвайте идеите и задачите, които ви хрумват, и нямат общо с работата, върху която сте залегнали в момента. Просто с две думи: „летни гуми“ или „балоните за партито“.

4. Спете повече
Може да практикувате всички техники за концентрация в света, но ако не спите достатъчно, способността ви да останете фокусирани никога няма да се подобри.

Често е изкушаващо да работиш късно, когато си зает, а в някои случаи това е необходимо.

Но признайте, че колкото по-късно работите и колкото по-малко сън имате, толкова по-дълго ви отнема да изпълните задачата, тъй като способността ви да останете концентрирани намалява.

Поставете приоритет на съня над всичко останало, тъй като това е времето за възстановяване на тялото и ума ви. Колкото по-високо е качеството на вашия сън, толкова по-голям ще бъде фокусът ви.

5. Спрете с мултитаскинга
Мултитаскингът е подход, който звучи много привлекателно, но в действителност често води до започване на много задачи и завършване на нито една от тях.

За да повишите качеството на работата си, отделете време на едно нещо и правете само него, преди да продължите напред.

6. Кофеинът работи, но не разчитайте на него
Показано е, че консумацията на кофеин подобрява паметта и когнитивните функции. Едно проучване на катедрата по психиатрия и клинична психобиология в университета в Барселона установи, че кофеиновите напитки, когато се приемат с глюкоза, всъщност подобряват когнитивните функции.

Така че кофеинът е отличен помощник, ако не можете да се съсредоточите, но ако пиете твърде много от него и твърде късно през деня, това може да повлияе на съня ви и да увеличи тревожността.
Затова пийте кофеин умерено и не разчитайте на него единствено като начин за поддържане на концентрацията.

7. Разходете се
Разходката през особено натоварено време може да изглежда контрапродуктивна, тъй като нямате време за нея. Въпреки това, ако дадете на ума си почивка и малко нулиране, може да подобрите вашата производителност и вашата работна ефективност.

Изследвания, публикувани в International Journal of Advance in Chemical Engineering and Biological Sciences, посочват, че известно излагане на дневна светлина повишава вниманието ви, както и работата ви.

8. Не четете новините
Преди да се заемете с важна задача, не четете новини. Те често са тревожни и може да ви потиснат и изпратят мисълта в друга посока.

Създаването на допълнително притеснение няма да помогне за концентрацията ви.

9. Упражнете се
Ако не можете да се съсредоточите, дори и малко упражнение може да помогне, тъй като ще ви даде енергия и ще ви разтовари от стреса. Направете няколко коремни преси или пък потренирайте с някое видео от YouTube. След това ще усетите прилив на нови сили и по отношение на другата си работа.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X