Напишете дума/думи за търсене

Какво означава да имаме успешен живот

Да си успял човек, да имаш успешен живот... звучи като нещо очевидно, но когато се замислим дали важи за нас, е възможно да се оплетем във въпроси. И най-вече в неясните очертания на самия критерий – успех. Защото за един успехът е дебела банкова сметка, за друг – топло семейно огнище, за трети – свобода и възможност да прави каквото си иска. 

Успехът не е понятие, еднакво за всички ни. И все пак, би трябвало да има някакви критерии?

Нека разгледаме йерархията на потребностите на Маслоу Това е мотивационна теория в психологията, която се състои от пет нива.

Ниво 1: Физиологичните нужди от въздух, вода, храна, сън и основните изисквания за поддържане на живота.

Ниво 2: Нуждата от безопасност, сигурност и спокойствие.

Ниво 3: Социални потребности от одобрение, привързаност и любов.

Ниво 4: Потребност от уважение, социален статус, признание и самоуважение.

Ниво 5: Потребност от себеутвърждаване (себеактуализация) – най-високото и абстрактно ниво в пирамидата.

Последното ниво е мястото, на което ще се съсредоточим.

Себеутвърждаването и самоусъвършенстването са свързани с това да имаме някаква цел. Каквато и да е тази цел, ще я преследваме, за да се чувстваме цели. Тези цели обикновно са свързани с четирите стълба, които създават нашия успех:

4 стълба на успеха:

Лично здравеСтабилни връзкиФинансова сигурностСтраст към работата си

1. Лично здраве

Личното здраве е един от стълбовете, защото, като остаряваме, нещата започват да функционират по-трудно. Започваме да губим силата си, натрупваме нездравословни навици.

Негативните аспекти на лошото здраве влияят на много области от нашия живот. Освен това, ако искате да помогнете на другите (включително и на себе си), трябва да имате силно психическо и физическо здраве.

Това означава, че трябва да сте физически способни да правите това, което искате да направите.

2. Стабилни отношения

От романтични партньори до приятели и други връзки, всички имаме своите социални необходимости. Що се отнася до романтичните партньори, важно е те да ви допълват, да разбират и споделят целите ви и живота, който искате да живеете. Вие имате нужда те да ви поддържат в търсенето на успеха.

3. Финансова стабилност

Финансовата стабилност не означава, че сте богати. Наличието на финансова стабилност може да означава да се чувствате комфортно да живеете с това, което имате в момента.

4. Страст към работата си

Да ставате сутрин рано, пълни с енергия, и да отивате на работа не с умора и раздразнение, а напротив – вдъхновени и нетърпеливи, това го имат хората, които се считат за успели. Независимо каква е работата, независимо какви доходи им носи.

По линията на тези четири стълба може да прецените докъде сте в живота си, на какво ниво е вашата удовлетвореност и да поработите за успеха си.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X