Напишете дума/думи за търсене

„Добре съм“ - най-честият зов за емоционална помощ

Класическото „Добре съм“ е един от най-често срещаните отговори, когато някой бъде попитан как се справя с нещата от живота.
Винаги обаче трябва да сте нащрек за тези две думи, тъй като често крият вик за емоционална помощ.

В отговор на приятелското „Как си?“, много хора ще избегнат да дадат честен отговор. Това е така, защото те толкова са свикнали да крият емоционалната си болка, че се опитват да покажат, че са добре.
Но най-полезнотонещо, което хората могат да направятсами за себе си в тези случаи, е да бъдат честни. Скриването на чувствата и личните страдания им причиняват повече вреда, отколкото полза.

Погребването на това, което чувстват дълбоко в себе си, със сигурност няма да им помогне.

Преди няколко години Фондацията за психично здраве от Великобритания провежда проучване. Целта му е да разбере колко пъти хората ще кажат „добре съм“ за един ден.

Резултатите - 14 пъти тази фраза се изрича на глас за един ден. Всъщност 19% от анкетираните наистина се чувствали добре и отговорили искрено. Останалите обаче признали, че са използвали фразата от учтивост и защото усещали, че разкриването на истинските им емоции би било едновременно неудобно и неподходящо в конкретния случай.

„Всеки човек има своите тайни скърби, които светът не познава, и често наричаме човек студен, когато е просто тъжен."
-Хенри Уодсуърт Лонгфелоу-

Защо да се преструваме, че сме добре, ако не сме?
"Добре съм, благодаря" са думи, които почти са се превърнали в нещо като социална фраза или навик.

Доктор Абигейл Сейнт, която провежда споменатото проучване, заявява, че хората трябва да намерят средата. Те трябва да спрат да лъжат и да се опитват да накарат околните да повярват, че са добре, когато всъщност не са. Става въпрос за разказване на „полуистини“ на останалите, които не са част от вътрешния им кръг.

Използването на изрази като „Имал съм и по-добри дни“ може да създаде по-автентични социални взаимодействия.

Експертите твърдят, че се превръщаме в херметически затворен вид човечество. С две думи, хората трудно се отварят психологически към другите. Това се наблюдава най-вече при тийнейджърите.


„Не знам как да изразя емоциите си“
Горното проучване също детайлизира, че 75% от анкетираните признават, че се борят да изразят емоциите си. Те са наясно, че има нещо, което ги боли. Това обаче е вътрешно състояние, което е толкова сложно, че не знаят как да го споделят с никой друг.

Освен това изразът „добре съм“ понякога може да скрие психично разстройство, като депресия. В тези случаи страдащият на практика се намира в „затвор” поради психологическото му състояние. Той просто не знае как да се отвори към другите.

Преминете отвъд думите и окажете емоционална помощ
Ето защо, когато попитате някого как се справя и той отговори с „добре съм“, опитайте се да копаете малко по-дълбоко.
Никога не е грешно да се опитате да разберете какво се крие зад тези думи, както не боли да се опитате да разберете какво се крие зад изражението, тона на гласа или движенията му.

Ако забележите, че нещо не е наред, най-добре е да го уведомите, че пазите гърба му. Кажете нещо като: „ Искам да знаеш, че ако някога се нуждаеш от нещо, може да разчиташ на мен. Ако искаш да говорим, винаги съм тук”.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X