Напишете дума/думи за търсене

Скръбта е учебен процес - влезте в час

Скръбта е сложен процес, независимо дали се изправяте лице в лице с него или го пренебрегвате. Може обаче да намалите интензивността x, когато си дадете възможност да усетите емоциите, които вървят заедно с нея.

Чувствате мъка, когато загубите нещо ценно. Това е сбогом, сбогом с някого или нещо, което ви е било скъпо.

Въпреки това, въпреки че скръбта е процес, който никой никога не иска да преживее, понякога той може да бъде изключително катарзисен. Това се случва, когато разберете, че скръбта е процес на учене.

Имате нужда от тъга и други свързани емоции, за да може мозъкът ви да обработи и асимилира загубата. Следователно не трябва да ги разглеждате като отрицателни или нефункционални чувства и да се опитвате да ги отричате. Трябва да мислите за тях като за напълно обратното.

Благодарение на тъгата и разочарованието вие осъществявате контакт с реалността. Изпитвате скръб и най-накрая може да се преродите и да продължите с живота си, дори ако сега нещо липсва в него.

Поради тази причина е важно да не се разглежда процесът на скръб като враг, който трябва да се избягва. Скръбта е част от живота и рано или късно всеки ще се сблъска с този вид болка. Независимо дали се дължи на загубата на близък човек, разпадането на връзката или новината за заболяване, изпитвате скръб, която ще ви помогне да се адаптирате към тази нова ситуация.

Поради тази причина, когато изпитвате скръб, трябва да се ангажирате с всички чувства, които изпитвате. Защото раните на душата ви са почти същите като другите рани. В края на краищата, когато имате разрез, след като го дезинфекцирате и почистите, го оставяте изложен на открито, защото това ускорява лечебния процес. Тези действия са болезнени, но съществени.

Етапите на скръбта
Скръбта е процес, който има етапи. В ранните фази изпитвате шок, неверие или отричане. По-късно преминавате към по -силни емоции като гняв, депресия. Накрая достигате фазата на приемане. Тогава се чувствате достатъчно спокойни, за да продължите живота си.

Някои фази продължават по-дълго от други. Или може да изпитате фазите в различен ред. Това, което не се променя, е, че приемането идва в края на целия процес, след като сте имали възможност да преминете през всичките си емоции.

По-добре да не правите емоционални преценки и просто да оставите нещата да се случват вместо това. Ако обстоятелствата ви карат да изпитвате чувство на тъга, тези усещания наистина трябва да изплуват.

Какво се случва, когато се вкопчите в скръбта?
Ако претърпите загуба в живота си и просто залепите върху нея лейкопласт, без първо да я почистите, спирате зарастването на раната. Освен това скръбта ще се влоши и ще продължи по-дълго.
Това е парадокс. Понякога, колкото повече се опитвате да избягвате мъката си, толкова повече се потапяте в нея. Страхувате се да преминете в позиция, в която може да започнете да се чувствате по различен начин, така че предприемате отчаяни стъпки да не го правите.

Избягването на преживяването обаче само ще доведе до постоянен график на скръбта за вас. Ако се стараете толкова усърдно да избегнете вашите демони, те в крайна сметка ще ви контролират. Освен това те са склонни да се мотаят в пространството ви дълго време.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X