Напишете дума/думи за търсене

Какво представлява очакващата скръб и как да се справим с нея?

Със загубата идва и мъката. Независимо дали става въпрос за любим човек, домашен любимец, работа или разпадане на връзка, скръбта ще покаже грозното си лице.
Защо в определени случаи, като неизлечимо заболяване, може да почувствате скръб преди загубата?

Какво точно е изпреварващата скръб?
Според Даян Бренан, терапевт по психично здраве, това е „скръбта, която изпитваме преди загубата да се случи в действителност“.
Въпреки че това се случва най-често, когато някой покрай нас е на смъртния си одър, може също да изпитате чувство на изпреварваща скръб, когато очаквате голяма промяна в живота си – съкращение в работата или предстоящ развод.

По какво се различава от „обикновената“ скръб?
Когато някой, когото обичаме, почине ние предполагаме, че ще настъпи процес на скръб. Тъй като обаче очакващата мъка се случва преди действителната загуба, може да бъде много по-трудно да се забележи особено ако се грижите за някой с неизлечимо заболяване или се справяте със стреса от развод. Проследяването на вашето емоционално благополучие отстъпва на останалите неща.

На кого влияе изпреварващата скръб?
Може да засегне всеки, който се справя с перспективата за загуба – родителски права заради развод, роднина на болен човек или собственик на бизнес, който е на ръба на фалита.
Когато става въпрос за неизлечимо заболяване, важно е да запомните, че изпреварващата скръб може да повлияе и на човека, който се бори с болестта, тъй като идеята за неговата смъртност става реалност.

Как да забележим очакващата скръб?
Хората, преминаващи през изпреварваща скръб, могат да покажат по-голяма доза раздразнителност. Те са склонни да гневят по-бързо и дори могат да имат чувство за вина. Бренън казва: „Това може да бъде отбелязано с много безпокойство, чувствате се по-напрегнати, изпитвате по-голяма степен на тъга. Има много плач и чувство на безнадеждност.“

Има ли положителни страни в изпреварващата скръб?
„За някои хора изпреварващата скръб може да бъде белязана с малко отричане или дълбок гняв относно ситуацията“, обяснява Бренан. „Но когато някой приеме, че се случва, това може да му позволи да изпита радост и да проведе разговори, които са дълбоки и смислени, и му позволява да се сбогува.“

2 начина за справяне с предвиждащата скръб

Намерете време, за да споделите за какво сте благодарни
Примиряването с предстоящата смърт на любим човек може да бъде поразително, но намирането на добър баланс между вашата скръб и вашата благодарност може да направи пътя по-малко плашещ. „Помага, ако може ежедневно да признавате мъката си, но също така да се съсредоточите върху едно нещо, за което сте благодарни“, съветва Бренан. „Ще има дни, които изсмукват от вас всяка частица енергия, но се опитайте да намерите този баланс.” Помислете дали да не започнете да пишете в дневник за благодарност или да медитирате, фокусирайки се върху нещата, за които сте благодарни.

Говорете за неща, които сте крили
Признайте си за някоя беля, която сте направили преди години, но заради която са наказали сестра ви. Или споделете за някакво усещане, което имате дълго време в себе си. Знаейки, че любим човек е към края на живота си, може да ви даде възможност да му кажете всички неща, които никога не сте си позволявали да му изповядате в миналото. Разговорите могат да бъдат толкова плитки или дълбоки, колкото искате.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X