Напишете дума/думи за търсене

Побелелият развод - феномен във възход

Т.нар. побелял развод се среща при хора над 50 години, които са били заедно дълго време. Терминът произлиза от Американската асоциация на пенсионерите.

Според проучване, водено от Сюзън Л. Браун, публикувано в The Journals of Gerontology, процентът на разводите при хора над 55 години се е удвоил между 1990 и 2010 г. в Съединените американски щати.
Това означава, че приблизително един на всеки четири разводи през 2010 г. се е случил при хора над 50-годишна възраст.

Какво още знаем за това явление?
Известен също като сребърен или диамантен развод, той се отнася до тенденцията да приключат браковете на възрастни „с побеляла коса“ (на възраст 50 или повече години), след като са прекарали много десетилетия заедно като двойка.

Произход на концепцията
През 2012 г., изследователи от държавния университет Боулинг Грийн в Щатите нарекоха това явление „побелялата революция на разводите“.

Има редица звездни двойки, които са преживели такива разводи. Например основателят на Microsoft Бил Гейтс и неговата вече бивша съпруга Мелинда Ан Френч Гейтс. Двамата се разделиха след 27 години брак.

Също така бившият вицепрезидент на Съединените щати Ал Гор и вече бившата му съпруга Мери Елизабет Айчесън се разделиха след 40 години заедно.

Оказва се, че в световен мащаб разводите сред най-младите са намалели, но разводите сред възрастните са се увеличили. Това е феноменът на побелелия развод.

Причини за разводите
Според Марта Ибанес, психолог, специализиран в сексуалната и двойната терапия, основните причини за развод са:
• Липса на комуникация в двойката
• Усещане за „в капан“
• Неудовлетворяване на очакванията
• Изключително различни личности (или по-скоро несъвместими)
• Промяна на приоритетите
• Липса на доверие в партньора
Изневяра

Логично, при побелелия развод тези причини са склонни да се засилват (поради времето) и следователно имат по-голям ефект върху връзката, което в крайна сметка води до развод.

По този начин годините, рутината, износването на връзката, по-голямата вероятност да срещнете трето лице или да бъдете неверни са всички фактори, които са от особено влияние в случай на такъв тип развод.

Причините за развода могат да бъдат едни и същи на всяка възраст. Въпреки това с течение на времето по-голямата икономическа независимост (особено при жените), отколкото преди много години, и търсенето на лична реализация са фактори, които са склонни да влияят особено на побелелия развод.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X