Напишете дума/думи за търсене

6 мита, които унищожават истинската любов

„Живеем в ерата на романтизма. Много отличителен набор от аргументи за това какво е любовта, какво трябва да очакваме от нея и как трябва да се случват отношенията“, коментира философът и известен автор Ален де Ботън. "Това създаде проблеми за способността ни да издържаме и да процъфтяваме в дългосрочни връзки."

Никой не е имунизиран да не стане жертва на същия набор от съблазнителни културни заблуди относно това как „истинската любов“ трябва да изглежда.

Кои са 6-те най-пагубни мита за любовта?

1. Истинската любов никога не избледнява
Донякъде иронично е, че се вкопчваме толкова в идеята, че романтичните чувства, пазпалени в първите страстни, луди етапи на влюбване (които са сравнявани с пристрастяването към наркотици) трябва да продължат вечно, когато нямаме никакви реални доказателства, на които да се опрем.
Помислете къде свършва всеки романтичен филм. В частта, в която двойката се жени или най-накрая признава своята безсмъртна любов и заедно тръгват към залеза. Защо никога не виждаме реалните живи части на брака или частта, в която сексът става все по-рядко явление в дългосрочни отношения?
Най-вероятно защото тази част е много по-малко вълнуваща и изисква много повече упорита работа.
Но точно в този момент, когато започват споровете, двързани с домакинските задължения, се изгражда по-дълбок вид любов. И всички експерти са съгласни, че този вид любов изисква постоянни усилия от страна на двамата партньори, за да се поддържа.

2. Нашите сродни души винаги ще ни разбират
Идеята, че всеки един човек би могъл да разбере емоционалния ни багаж, промени в настроението, разочароващо безсмислени идиосинкразии (не се преструвайте, че ги нямате) и всичко останало е може би най-егоистичната и абсурдна представа, която имаме за любовта.
Истината е, че без значение колко дълбоко ни пука за някого или колко дълго той търпи нашите лудости, никой не чете мисли.
Затова комуникирайте помежду си.

3. Има някой, който е напълно съвместим с нас
„Съвместимостта трябва да бъде постижение на любовта, а не нейно предпоставка“, казва де Ботън, който заявявя, че съвместимостта с никого не е мигновена; по-скоро това е нещо, събрано след много месеци - или дори години - време, прекарано в общуване и познаване един друг.
Противно на популярната романтична митология, няма нито един човек, който да кликне с нас на всяко ниво.
Докато първоначалното вълнение от фазата на запознанства може да накара да се почувства така, в крайна сметка фантазията се заменя за реалност.

4. Нашата сродна душа ще ни „допълни“
Като оставим настрана факта, че не е особено здравословно да зависим от друг човек, който да ни допълва по какъвто и да е начин, идеята, че някъде има индивид, който ще запълни празнотата, оставена след всички наши демони от минали отношения и проблеми от детството и ще ни накара най-накрая да се почувстваме “цял”, е изключително опасна за всяка връзка.
Очакването вашият партньор да бъде отговорен за поправянето на всичките ви проблеми със самочувствието, поставя огромно напрежение върху една връзка. Истински здрав съюз е този, в който два отделни индивида се събират въоръжени с осъзнаване на своя личен багаж и желание да го преодолеят.

5. Истинската любов трае вечно
Има причина днес над 50 процента от браковете да завършат с развод; любовта през целия живот е наистина, наистина трудна.
Това не означава, че не може да се случи и да работи, но когато оплаквате бавното разпадане на романтичните ви чувства към партньора си (неизбежна във всяка връзка според експертите), е полезно да имате предвид, че от сакралното „Докато смъртта ни раздели“ до раздялата минават само седем години.
Тайната на връзките, които надхвърлят този срок, не е неизменна страст, безкраен секс и романтика (макар че тези неща никога не нараняват), а много дисциплина, стратегия и упорита работа.

6. Вашата истинска любов ще обича всичко у вас
Може ли сериозно да се очаква някой да обича всеки аспект от друг човек? Бихте ли обичали всичко у вас, ако бъдете поставени на мястото на партньора си - предменструални промени в настроението, натрапчиви наклонности към контрол и други?
Любовта не означава да намираш всяка част от някого за невероятна и желана.

Ако очакваме да обичаме всяка част от партньора си, само за да открием няколко месеца или години във връзка, че той притежава качество, с което не сме съгласни, вероятно ще видим това като нарушител на сделката и без проблем може да разглеждаме връзката като обречена.
Вместо това дьо Ботън предлага да предприемем по-нежен, по-толерантен подход, целящ да ценим обичаните и привлекателни черти на половинката си, като същевременно си позволяваме да се справяме с по-трудните страни на неговата личност, гледайки на любовта като древните гърци - средство за развиване на вид взаимна връзка между учител и ученик или „процес на взаимно образование“.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X