Напишете дума/думи за търсене

Митове за зареждането на телефоните, на които трябва да спрем да вярваме

Нищо че е 2018-а, все още се притесняваме, че сме оставили зарядното в контакта. Правилно ли е да зареждаме лаптопа цяла нощ и трябва ли батерията на телефона да падне докрай, за да я зареди.

Кои са най-вехтите схващания за зареждането на електронните устройства?

Мит № 1: Не трябва да зареждаме телефона цяла нощ

Благодарение на съвременните литиево-йонни батерии може лесно да заредите телефона си, докато спите. Тези видове батерии имат контролери, които спират зареждането, когато батерията е пълна. Така че не се страхувайте, че може да предизвикате пожар или че батерията ще се прецака, ако нямате надзор над процеса.

Единственото нещо, за което може да се притеснявате, е прегряването на телефона. Тъй като топлообменът не е перфектен, може да не е най-добрата идея да зареждате тази джаджа през нощта.

Мит № 2: Трябва да разреждате батерията до 0%

Нека да поговорим още за литиево-йонните батерии. Те имат ограничен брой зареждащи цикли (iPhone има около 500 цикъла). Един цикъл означава пълно зареждане от 0% до 100%. Ако заредите батерията от 90% до 100%, използвайте само 1/10 от цикъла.

За да не губите цял пълен цикъл, по-добре е да заредите телефона няколко пъти на ден.

Според експертите батерията ви ще има по-дълъг живот, ако я зареждате между 40% и 80%.

В миналото експертите препоръчали разреждането на батерията до 0%, но днес все повече батерии имат вградено устройство за калибриране. Но ако телефонът ви се държи странно и батерията му пада много бързо, трябва да го калибрирате ръчно от време на време.

Мит №3: Не трябва да оставяте зарядното устройство включено

Независимо от факта, че е удобно и няма да се налага да го търсите непрекъснато, правилата за безопасност казват, че зарядните устройства трябва да бъдат изключени веднага след употреба. Това е така, защото може да започне пожар в резултат на пренапрежение на тока.

Кои са 4 пъти, когато зарядното устройство задължително трябва да бъде изключено:

- Ако в жилищната сграда, в която живеете, няма гръмоотвод.

- Имате домашни любимци, които се движат свободно из жилището. В този случай те лесно може да захапят захранващия кабел.

- В дома на вашите съседи имат изтичане на вода.

- Зарядното устройство загрява или издава шумове дори когато не е включено в тока.

Мит №4: Лаптопът може да се повреди, ако постоянно се зарежда

Същото нещо важи и за лаптопа, както и за телефона. Съвременните батерии блокират зареждането си, когато са пълни. Въпреки това експертите препоръчват да се разрежда батерията до 0% веднъж месечно.

Прегряването на устройството или работата в лоши условия по-често причиняват щети.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X