Напишете дума/думи за търсене

Неща, които не бива да правим, когато изгасне токът

Всеки знае какво е да остане без ток. С две думи, връщаме се в праисторическата ера и се чудим защо не сме са научили да палим огън само с поглед.

Макар да си мислим, че всичко ни е ясно, когато спре енергоснабдяването, това може да не е съвсем вярно.
Има доста опасни неща, които хората правят, когато спре токът. Кои са те?

1. Палене на свещи
По време на прекъсване на захранването, особено през нощта, първата ви реакция е да запалим свещи. Не забравяйте обаче, че свещите могат лесно да се преобърнат, причинявайки повече проблеми, отколкото вече сте имали. По-добре е да използвате електрически или газови фенери, които генерират повече светлина, отколкото една свещ.

2. Позволявате на телефонната батерия да се изтощи
Спре ли токът, телевизорът и компютърът са неизползваеми, а дори да ползвате лаптоп, вероятно скоро и неговата батерия ще свърши), е по-добре да пестите батерията на телефона си, защото може да ви се наложи да позвъните по спешност.

3. Игнорирате електрониката у дома
За да предотвратите токов удар или повторни смущения в електроподаването, най-добре изключете уредите от контакта. Оставете само една лампа включена, която ще ви сигнализира, когато токът отново се появи.

4. Отваряте хладилника
Без ток хладилникът може да съхранява храната само в продължение на около 4 часа. И това важи само ако не отваряте вратата на хладилника, тъй като това ще намали количеството студен въздух в него и ще помогне на храната да се развали по-бързо.

5. Изпразвате камерата
Липсата на ток, особено вечерно време, е идеална за задушевни разговори в компанията на спиртна напитка и добра компания. Въпреки това не се изкушавайте да вадите лед от камерата. Помнете, че замразената храна може да служи като изолатор, запазвайки останалата част от хладилника студена възможно най-дълго.

6. Нямате вода подръка
Прясната и чиста питейна вода е едно от най-важните неща, които ще ви трябват по време на прекъсване на електрозахранването. Средно всеки човек в едно домакинство трябва да има достъп до 5 л питейна вода.

7. Доверявате се на старите фенерчета
Внимавайте, когато използвате стари фенерчета. Освен че нямат достатъчна мощност, от по-старите фенерчета може да изтече киселина, която да бъде потенциална опасност за обитателите на мястото, в което липсва ток.

8. Игнорирате правилата за движение
Не всеки има лукса да бъде у дома, когато токът спре. Докато фирмите и други обществени зони може би разполагат с генератори, които подават ток, ако сте в колата си и светофарите не работят, най-добре е да не се правите на автомобилни състезатели. Винаги спирайте на знаците „Стоп“ и си спомнете правилника за движение.

ПОКАЖИ КОМЕНТАРИТЕ
X